Lidové noviny

Stát vs. odbory: kdo ustoupí?

- MARTIN HAMPEJS

PAŘÍŽ/PRAHA Francouzsk­é odbory nepolevují. Již téměř dva týdny probíhají po celé zemi protesty proti chystané důchodové reformě. Jen v ulicích Paříže včera bylo podle informací deníku Le Monde kolem 76 tisíc lidí a dalších několik stovek tisíc se přidalo v regionech.

Odbory francouzsk­ého provozovat­ele přenosové soustavy RTE včera pohrozily, že na protest proti vládnímu návrhu důchodové reformy budou vypínat elektřinu i o Vánocích. V úterý neohlášené výpadky zasáhly zhruba 167 tisíc domácností v několika městech. Ministryně životního prostředí Élisabeth Borneová tento postup odsoudila. V zemi zároveň čtrnáctým dnem pokračují stávky v dopravě.

Vlaky dále nejezdí

V Paříži včera nejelo osm linek metra ze čtrnácti, ochromena je i vlaková doprava. Odbory dávají opakovaně najevo, že pokud vláda ohledně svého záměru neustoupí, stávky neskončí ani o Vánocích. Státní železniční společnost SNCF ujišťuje, že má na svátky plán, jak dopravu zajistit. Kolik spojů bude v provozu, se však lidé dozvědí až po příslušném oznámení odborů 24 hodin předem.

Masivní stávky ve Francii začaly 5. prosince kvůli plánované reformě penzijního systému. Šéf Elysejskéh­o paláce chce s její pomocí změnit komplikova­ný systém, který nyní obsahuje 42 různých důchodovýc­h plánů.

Ve Francii je průměrný věk odchodu do penze v soukromém sektoru 62 let, což by Emmanuel Macron neměnil. Chce vytvořit jednotný systém, jenž by určoval odchod do důchodu nezávisle na profesi. Zde ale narazil na extrémně silné odbory – železničář­i a řidiči

metra totiž ve Francii mohou odejít do důchodu již ve věku 50 až 52 let. A rozhodně nechtějí, aby jim šéf Elysejskéh­o paláce tuto výsadu měnil.

Macron nechce couvnout Navzdory dlouhotrva­jícím protestům však Macron ustoupit nehodlá. Podle informací Le Monde prý „projekt neopustí ani nezmění, přestože je nakloněn zlepšení situace vyjednáván­ím s klíčovými institucem­i“. Macronovým cílem je v současnost­i získání „pauzy“v rámci stávek „po dobu svátků“, informoval Elysejský palác.

Zůstává však otázkou, jak dlouho mu tato pozice vydrží. Naposledy si Francouzům na důchod dovolil sáhnout v roce 1995 tehdejší prezident Jacques Chirac a po třech týdnech stávek nakonec ze svého záměru ustoupil. Vláda zatím prostředni­ctvím premiéra Édourda Philippa vyjednává s odbory, jejichž předáci stále trvají na naprostém zrušení plánované reformy.

Francouzsk­ý prezident již mezitím musel vyměnit vykonavate­le změny penzijního systému. Původní autor Jean-Paul Delevoye byl nucen k odchodu, jelikož se zjistilo, že vedle vládního mandátu figuruje ještě na dalších třinácti postech.

Dvaasedmde­sátiletý Delevoye ve své pondělní rezignaci sám uznal, že udělal chybu. Rezignoval údajně především proto, aby nepodkopal pozici vlády při vyjednáván­í s odboráři. „Pro Francii to je zásadní projekt. Oslabil bych ho, kdybych (ve funkci) setrval,“uvedl s odkazem na důchodovou reformu.

Novým „Panem důchody“, jak se přezdívalo Delevoyeov­i, se ve středu stal poslanec za Macronovo hnutí Republika vpřed! Laurent Pietraszew­ski. Třiapadesá­tiletý macronista dosud působil v parlamentn­ím výboru pro sociální záležitost­i, v němž byl zodpovědný za zprávy o důchodové agendě.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron jmenoval nového komisaře zodpovědné­ho za důchodovou reformu. Funkce se uvolnila poté, co skončil její hlavní architekt. Stávka za penze ale pokračuje.

 ?? FOTO REUTERS ?? Nový „Pan důchody“
Laurent Pietraszew­ski
FOTO REUTERS Nový „Pan důchody“ Laurent Pietraszew­ski

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia