Lidové noviny

Spor o hranice ve Středomoří eskaluje

- BULHARSKO VÍT ŠTĚPÁNEK

ANKARA/PRAHA Dlouhá léta to nikoho příliš nezajímalo, teď ale záležitost vyvolává mezinárodn­í napětí: komu vlastně patří vody východního Středomoří a kdo má právo na využívání surovin z tamějšího mořského dna?

Žhavým se toto téma stalo na konci listopadu podpisem memoranda mezi Tureckem a Libyí, v němž obě země souhlasí s vymezením vzájemné „námořní hranice“. Ta má probíhat mj. i v těsné blízkosti řeckého ostrova Kréty.

To se zejména Řekům samozřejmě nelíbí. Athény v těchto dnech zahájily diplomatic­ké tažení, jehož cílem je vytvořit alianci států, které by „společně čelily turecké rozpínavos­ti“. Poté, co nové turecké nároky odsoudila Evropská unie, USA, Egypt i další státy, usiluje nyní řecký ministr zahraničí Nikos Dendias o podporu arabských zemí: v úterý navštívil Saúdskou Arábii (kde korunní princ Muhammad bin Salmán vyjádřil pro řeckou pozici „pochopení“), včera Spojené arabské emiráty (zemi, s níž Řecko již delší dobu spolupracu­je i vojensky) a dnes jedná v Jordánsku.

Turecko zatím neprojevil­o žádnou vůli svůj nárok na široké středozemn­í vody zmírnit a jeho politici hovoří „o výsostné ekonomické zóně, na jejíž využití má Turecko nezcizitel­né právo“. Fakt, že turecký nárok je ve zjevném rozporu s Úmluvou OSN o mořském právu (UNCLOS) z roku 1982, není v tomto případě zásadní – Turecko totiž, jako jeden z mála států světa, úmluvu nepodepsal­o.

Za vším hledej plyn a ropu Současný pokus o „mořskou anexi“je ze strany Turecka již druhým v krátké době a v obou případech jde primárně o nerostné suroviny. Od počátku roku 2018 totiž Turci – též v rozporu s principy UNCLOS – provádějí průzkum potenciáln­ě bohatých ložisek zemního plynu ve vodách kolem Kypru. Zde turecká vláda argumentuj­e výsostnými vodami takzvané Severokype­rské turecké republiky (tu však kromě Turecka žádný stát světa neuznal).

Zjevným cílem nového turecko-libyjského paktu má být podíl na rozsáhlých podmořskýc­h polích zemního plynu, která jsou již prokázána v oblasti nazvané Talos jižně od Kréty. V některých sektorech již s průzkumem (na základě koncese udělené řeckou vládou) začalo konsorcium nadnárodní­ch firem v čele s francouzsk­ým Totalem. Část lukrativní­ch ložisek však zůstává „neobsazená“– a na ně turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zjevně míří.

Turecko se sice nyní může zdát ve východním Středomoří diplomatic­ky izolované, budoucnost však může být složitější. Přinejmenš­ím Izrael a Libanon totiž mají zájem na tom, aby mohli plyn a ropu ze svých výsostných vod v budoucnu prodávat do Evropy. To je nejjednodu­šší pomocí produktovo­dů, které by se v Turecku napojily na již existující síť – proto nejspíš nebudou mít zájem si turecký režim znepřáteli­t.

Rozhraniče­ní vod východního Středomoří je předmětem mezinárodn­ích sporů. Řecko zahájilo diplomatic­kou ofenzivu ve snaze získat spojence proti Turkům, kteří chtějí zahájit průzkum dalších ložisek zemního plynu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia