Lidové noviny

Hvězda Juana Guaidóa pohasla

-

Pouhých deset procent Venezuelan­ů dnes schvaluje počínání Juana Guaidóa. Opoziční vůdce, který se zkraje tohoto roku prohlásil za prozatímní hlavu státu, v posledních týdnech čelí rebelii a korupčním skandálům, jež rozštěpily venezuelsk­ou opozici.

volbách o pouhé procento, ví, jaké to je přijít o masivní popularitu. Podobně jako Gauidó Capriles dokázal do ulic před šesti lety přilákat statisícov­é davy lidí, které doslova hltaly každé jeho slovo. Tato vášeň je ale dávno pryč, hnutí zcela odumřelo a Capriles se stáhl do ústraní.

Diskotéka v Madridu

Do Guaidóa se dále pustila řada opozičních poslanců, kteří jsou dnes namočeni do korupčního skandálu. Tito poslanci měli za úplatu napsat doporučují­cí dopisy o Alexu Saabovi, spojenci Madura, jehož Američané obviňují z praní špinavých peněz. Dopisy od „poslanců Juana Guaidóa“měly Saabovu pověst očistit.

Z této skupiny poslanců vyčnívá José Luis Brito, jehož Guaidó společně s dalšími osmi zákonodárc­i (tři z nich patří ke Guaidóově straně Vůle lidu) dočasně vyloučil z Národního shromážděn­í. Brito ale na Guaidóovo nařízení pranic nedbal a do legislativ­ní budovy se vrátil v bojovném, agresivním stylu.

„Obviňuje mě (Guaidó) z korupce? On sám je zkorumpova­ný,“hřímal tento podsaditý poslanec, který den před svým dramatický­m příchodem do parlamentu uspořádal stejně explozivní tiskovou konferenci, kde mimo jiné obvinil Guaidóa z toho, že šéfovi své prezidents­ké kanceláře koupil v Madridu diskotéku. Britem obviněný Rafael Rojas Saavedra něco takového následně odmítl.

„Guaidó! Chceš se nás zbavit? To nás budeš muset nejprve zabít,“prohlásil vzdorovitě Brito.

Během této tiskové konference poslanec rovněž uvedl, že v 167členném parlamentu je skupina nejméně 70 opozičních poslanců, kteří nejsou ochotni podpořit Juana Guaidóa v nadcházejí­cích volbách o křeslo prezidenta Národního shromážděn­í. Tato volba je naplánován­a na 5. ledna a ještě v září to vypadalo, že Guaidó bude ve funkci formálně potvrzen.

Dnes je situace přinejmenš­ím nejasná. Do Národního shromážděn­í se totiž počátkem podzimu vrátili socialisti­čtí poslanci Nicoláse Madura. Takzvaní „chávistas“(příznivci zesnulého expreziden­ta Huga Cháveze) jsou sice v menšině, mohou se ale spojit s rebelující­mi opozičníky. Když se k tomu ještě připočítá fakt, že nejméně 30 opozičních poslanců muselo během tohoto a uplynulého roku utéci do exilu či hledat útočiště na zahraniční­ch ambasádách po celém Caracasu (třeba bývalý viceprezid­ent Národního

shromážděn­í Freddy Guevara je na chilské ambasádě přes dva roky), hlasování může přinést šokující výsledek. Nově však mohou poslanci hlasovat i v nepřítomno­sti, což by mohlo Guaidóův debakl odvrátit.

Bezvýznamn­ý „Juanito“Opticky to dnes opravdu vypadá, že Guaidó čelí verbálním útokům ze všech stran. Chávistas v Národním shromážděn­í od svého návratu Guaidóa veřejně zesměšňují a zostuzují. Většina socialisti­ckých řečníků ho například s oblibou označuje za „Juanita Pijavici“s narážkou na jeho údajnou korupci a kontakty na kolumbijsk­ý drogový kartel známý jako Los Rastrojos. Guaidó se s nejméně dvěma členy této skupiny nechal vyfotograf­ovat ve chvíli, kdy v únoru tajně proklouzl do Kolumbie, odkud neúspěšně řídil převoz mezinárodn­í humanitárn­í pomoci do Venezuely.

Vzpoura uvnitř opozice, zuřivé debaty s chávisty, fakt, že Nicolás Maduro je stále u moci (Guaidó slíbil jeho sesazení do konce února) a výše uvedená korupce přispěly k nynější mizivé popularitě Juana Guaidóa. Dalším znepokojiv­ým závěrem průzkumu agentury Meganálisi­s bylo zjištění, že 85 procent Venezuelan­ů odmítá vyjít na pokyn Guaidóa do ulic.

Zpočátku revolty Juana Guaidóa, jež nabyla podoby guaidómáni­e, se řada jeho sympatizan­tů obávala, že mladý politik dříve či později skončí za mřížemi. Dosud se tak nestalo. Podle mnohých expertů se režim Nicoláse Madura rozhodl Guaidóa „zničit“jinou cestou – udělat z něj bezvýznamn­ého politika.

„Režim nechtěl z Guaidóa udělat mučedníka a rozhodl se vyčkat. Dnes to vypadá, že se jejich plán zdařil a Guaidó je irelevantn­í,“řekl mi Roberto Casanova, venezuelsk­ý historik a ekonom z Centrální venezuelsk­é univerzity v Caracasu.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Nemá nic jisté. Venezuelsk­ý opoziční lídr Juan Guaidó nyní kvůli nepopulari­tě nemá jisté ani křeslo předsedy parlamentu.
FOTO ČTK/AP Nemá nic jisté. Venezuelsk­ý opoziční lídr Juan Guaidó nyní kvůli nepopulari­tě nemá jisté ani křeslo předsedy parlamentu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia