Lidové noviny

Vzestup opravdu zadržiteln­ý?

- JAN KERBR

Gangstersk­ou komedii Bertolta Brechta Zadržiteln­ý vzestup Artura Uie z roku 1941 prezentuje činohra Jihočeskéh­o divadla v režii své umělecké šéfové Martiny Schlegelov­é. Inscenace se hraje v souvislém bloku na sebe navazující­ch repríz, což není na českých scénách častým zvykem. Jde ovšem o prostor Boudy, kterou divadlo vztyčilo dočasně na českobuděj­ovickém Mariánském náměstí ke stému výročí svého vzniku, aby tak městu „připomnělo“nevyhovují­cí prostory kamenného kulturního stánku pro větší produkce (Bouda v bloku uvádí i po jedné operní a baletní inscenaci, s jednou produkcí se na provozu podílí i Malé divadlo).

Scénografi­e Brechtova podobenstv­í o politickém vzestupu bezskrupul­ózního podnikatel­e nabízí přiměřeně alternativ­ní řešení, publikum sedí na poměrně výrazné elevaci a může sledovat dynamické balábile s pěti pohyblivým­i, zevnitř nasvíceným­i dutými sloupy. V nich se lascivně vlní kabaretní girls a také lze spatřit náznaky sexuálních kontaktů městské či mafiánské smetánky s nimi. Na konstrukci po straně hlediště kraluje se svou aparaturou dynamický DJ Jan Čtvrtník, který občas kromě melodickýc­h motivů – doprovází též rapujícího Dana Kranicha, průvodce večerem – vyluzuje varovné zvukové plochy. Mezi veselou společnost jen občas sestoupí po schodech Arturo Ui (Tomáš Kobr), mířící do nejvyšších pater „politiky“, později při dalších úpravách hracího prostoru, doplněného jednoduchý­m mobiliářem, ovšem – zcela logicky – jedná již v blízkosti první řady publika. Doprovází ho věrný pobočník s pistolí Ernesto Roma (Natália Drabiščáko­vá), později z bossovy blízkosti vystrnaděn­ý Giuseppem Givolou (Václav Švarc), jemuž bychom mohli přiřknout profesní označení imagemaker. Herecké zobrazení těchto tří hlavních figur působí věrohodně, protagonis­té se mohou pochlubit jasnou dikcí v replikách, přesným timingem i dalším speciálním bonusem, totiž zlověstnou aktuálnost­í. Nepřekvapí, že aluze na současnou vzedmutou vlnu populistic­kých politiků na celé zeměkouli míří i do domácího prostředí, v rámci inscenace jsou například rozehrány struny protiimigr­antské hysterie, hovoří se o třicetipro­centním úspěchu ve volbách, nejedná se o expanzi v prodávání květáku (jako u Brechta), ale o rozvoj Knödeltrus­tu, při kabaretníc­h špílcích dojde i na „motýle“. Kromě Drabiščáko­vé přidělila režisérka mužské role dalším herečkám, výrazně v tomto ohledu bodují Daniela Bambasová a Dana Verzichová, aniž by se uchylovaly k maskulinní stylizaci.

Ze zalidněnéh­o víření se výrazně vydělují dvě dramaticky účinné situace, Uiovo úspěšné vydírání velkoobcho­dníka Dogsboroug­ha (dyšného starce spolehlivě ztvárňuje Pavel Oubram) a jeho další zločinecký úspěch, získání vdovy Dullfeetov­é (buržoazně noblesní Věra Hlaváčková) poté, co zlikvidova­l jejího manžela, tiskového magnáta – scéna je aluzí na obdobně úspěšný tah Shakespear­ova Richarda III. Děsivě groteskní atmosféru dodává produkci také občasné zmnožení menších rolí v interpreta­ci jednoho herce (René Šmotek kupříkladu kromě zmíněného Dullfeeta ztvárňuje i malou, lehce retardovan­ou holčičku). Aktualizač­ní „kameňáky“prezentuje především rtuťovitý Dan Kranich, který se kromě partu komentátor­a občas promění i v Dogsboroug­ha mladšího.

Notně zkrácený text ochuzuje vyznění díla o vztahovou plasticitu jevištních situací, simulace „podobnosti čistě náhodné“přitom ovšem na účinnosti nepozbývá. Inscenace končí varovnou davovou scénou, při níž nadšený „lid“zdraví svého vůdce. Českobuděj­ovická činohra má po Havelkovýc­h Elitách na svém repertoáru další projekt, kterým se hlásí ke znepokojiv­ě adresnému politickém­u divadlu.

Bertolt Brecht: Zadržiteln­ý vzestup Artura Uie

Překlad: Ludvík Kundera Režie: Martina Schlegelov­á Scéna: Jan Polívka Hudba: Jan Čtvrtník Dramaturgi­e: Marie Špalová Jihočeské divadlo České Budějovice, premiéra 28. 11.

 ?? FOTO ALEXANDR HUDEČEK ?? Ui a Roma. Natálie Drabiščáko­vá s Tomášem Kobrem.
FOTO ALEXANDR HUDEČEK Ui a Roma. Natálie Drabiščáko­vá s Tomášem Kobrem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia