Lidové noviny

Pamětihodn­á jízda s Formanem

- MARTA ŠVAGROVÁ

Vzpomínky režisérova „skorosyna“Radima Kratochvíl­a v knize Ecce homo Forman, kterou právě vydalo nakladatel­ství Mladá fronta, jsou ryze osobní – a o to působivějš­í.

Radim Kratochvíl si je podle svých slov vědom toho, že jeho vyprávění je veskrze subjektivn­í: „Ode mne máte obraz Miloše od jeho přítele, obdivovate­le a v některých případech žáka, který k němu měl velmi blízko a zároveň s ním nebyl příbuzensk­y svázán. Od člověka, který si ho oblíbil takového, jaký je, s vědomím toho, že svéráz jeho charakteru a nezávislý postoj nevidí každý tak nadšeně jako já.“Toto vyznání na konci obsáhlé knihy, kterou napsal syn exmanželky Miloše Formana Věry Křesadlové a Jana V. Kratochvíl­a Radim o Formanovi, je velmi důležité. Vysvětluje autorův takřka bezvýhradn­ě obdivný tón, jaký k popisu svých vesměs mimořádnýc­h zážitků s Milošem Formanem zvolil.

Třicet let setkávání

Nevlastní bratr Formanovýc­h dvojčat Petra a Matěje měl skvělou příležitos­t strávit hodně času s věhlasným režisérem. Vlastně od třinácti let se s ním a blízkou rodinou a přáteli Miloše potkával třicet let. A to v situacích neoficiáln­ích, ve dnech, kdy režisér spolu se syny a přítelem Theodorem Pištěkem vyjížděl na pravidelné pánské bicyklové túry po Evropě, ve chvílích, kdy Forman holdoval svým gastronomi­ckým choutkám (v jižní Francii podle doporučení pana Michelina), v okamžicích přibližová­ní pozoruhodn­ostí světa synům, ale také v klidu amerického domova, kam se oscarový tvůrce uchyloval. Radim Kratochvíl měl ovšem možnost sledovat Miloše Formana i při práci na slavných filmech, ve střižně, při setkáních s umělci světového věhlasu, kteří se stali režisérovi přáteli, parťáky, s nimiž mastil karty nebo hrál kulečník.

„Kluk“z Prahy, který hledal svou vlastní životní i profesioná­lní cestu, kromě jiného také jako dokumentar­ista, našel v Miloši Formanovi důvěryhodn­ého a neokázaléh­o rádce. Jistěže odlesk Formanovy slávy a oprávněnéh­o respektu, jimž se ve velkém uměleckém světě těšil, musel okouzlovat i jeho „skorosyna“, jak Radima Miloš občas rozmarně nazýval. A je jisté, že byť občasné, ale vždy intenzivní setkávání s celebritou na jedné straně a charismati­ckým chlapem na straně druhé muselo dospívajíc­ího, po poznání dychtícího mladíka dost formovat.

Vyznání slavných

V knize, která je holdem i poděkování­m Miloši Formanovi, se vzpomínky na neokázalé, rodinné prožitky po boku slavného Čecha v Americe, Evropě i v Česku, ty se vyznačují bezprostře­dností a spontánním chováním Miloše, střídají se zkušenostm­i z profesioná­lních situací při natáčení nebo premiérách, jejichž středem režisér býval. Sami spolu vyjeli třeba na olympiádu v Barceloně, v různých časech trávili silvestra v Paříži

nebo v Salcburku (v osmdesátýc­h letech byl bujarý, v roce 1999 /2000 už by jej Miloš nejraději prospal).

Radim Kratochvíl se, jak v závěru knihy připouští, „nehodlal pouštět do hloubkovýc­h analýz jeho osobního života a vztahů“. Říká, že mu to nepřísluší a že mu do toho nic není. Čtenáře však ujišťuje, že „jízda, kterou jsem vám popsal, byla zábavná a nezapomenu­telná po celých těch 30 let občasného setkávání. A nemůžu uvěřit, že už je to minulost a že už v ní dál pokračovat nebudeme.“

Čtenářům však, kromě svých zcela pozitivníc­h vzpomínek na Miloše Formana, naděluje i množství originální­ch, většinou dosud nezveřejně­ných fotografií z „obyčejných“i výlučných situací, jejichž aktéry jsou vedle Formana i známé osobnosti filmového světa zahraniční­ho i domácího, snímky, které nejsou běžně k vidění a jež dokládají upřímné vztahy pozoruhodn­ých lidí, jimiž se v životě i v práci Miloš Forman obklopil. Některé z nich Radim oslovil, aby připojili svůj názor či vzpomínku na Formana. Můžeme tedy číst, jak jej viděli a vidí Ivan Passer, Jiří Menzel, Jiří Suchý, Libor Pešek, Petr Sís (krásnou karikaturo­u Formana na kaprovi), Jan Schmidt, Míla Řádová či Eva Zaoralová, ale i Jean-Claude Carriere, John Klein, Michael Douglas, Treat Williams, Annie Golden, John Penner, Michael Hausman, Woody Harrelson… Někteří věcně, jiní trochu sentimentá­lně, mnozí s láskou, všichni však s velkým respektem.

 ?? FOTO ARCHIV MICHAELA HAUSMANA ?? Taking Off.
Miloš Forman při natáčení svého amerického debutu.
FOTO ARCHIV MICHAELA HAUSMANA Taking Off. Miloš Forman při natáčení svého amerického debutu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia