Lidové noviny

Rodičovská loterie

Vaše příjmy záleží na tom, jak se parlament vyspí

- Petr Kamberský

Dávky se zvyšují, blázni se radují, mohl by říci asociální cynik. Ale neřekne: výše podpory v rodičovstv­í vzroste od ledna o šestatřice­t procent, což je největší skok od roku 2006, kdy poslanci podporu více než zdvojnásob­ili. Zvyšování dávky pro maminky a tatínky na „dovolené“nás přesto staví před zajímavé otázky: Jak vysoká by měla být podpora rodičů? Kdy a jak by se měla měnit?

Adekvátní výši dávky pochopitel­ně nelze určit – zejména proto, že většina rodičů přepočítáv­á podporu na měsíční příjem, ačkoli ji v posledních letech lze čerpat šest měsíců až čtyři roky. Dávka je teď určována celkovým souhrnem, takže můžete pobírat půl roku přes šestatřice­t tisíc, nebo naopak několik let sedm tisícovek. Tato změna z roku 2012 je zcela zásadní: umožnila rodičům jednak pobírat relativně vysokou podporu (měli-li předtím vysokou mzdu) a zejména vracet se do práce dřív než po čtyřech letech, aniž by peníze propadly.

Délka výplaty je i z hlediska rozpočtu kruciální věc: i za člověka s průměrnou mzdou dostane stát (respektive správa sociálního zabezpečen­í a zdravotní pojišťovny) měsíčně přes patnáct tisíc korun. Co nejrychlej­ší návrat do práce je tedy zásadní nejen pro kariéru a od ní odvislého důchodu maminek (jen tři otcové ze sta chodí na rodičák), ale také pro erární kasu.

Jak má být dávka vysoká? Odpověď pochopitel­ně neexistuje, zajímavý je jen vztah k průměrné mzdě (u nás obvykle osciluje mezi 20 a 30 procenty průměru). Šokující pak je, že ještě dnes je rodičovská nižší než v roce 2007, kdy byla průměrná mzda takřka poloviční. Zvýšení mělo přijít už dávno. Nejrozumně­jší by bylo, kdyby se stejně jako jiné dávky rodičák zvedal automatick­y s růstem průměrné mzdy. Ušetřili bychom si exhibice v parlamentu a rodiče by se přestali dělit na ty, kteří měli kliku a brali příspěvek zrovna, když dosáhl 36 procent průměrného platu (v roce 2007), a na ty, kteří počali v nesprávný čas – jako tátové a mámy z roku 2003, kdy dostávali pouhých 16 procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia