Lidové noviny

Droga zvaná plyn

Sankce USA míří na Evropu. A je to dobře

- Marek Hudema

Otrocká závislost na komkoliv není dobrá věc. Zvláště když to není zrovna váš kamarád a dodává vám drogy. Přesně tak je na tom Evropa, která je závislá na dodávkách ropy a plynu z nepříliš přátelskéh­o Ruska. Má sice plány, jak se závislosti zbavit, ale jako správný narkoman ji spíš zvyšuje. Násilím se ji z toho teď chtějí pokusit vyléčit Američané.

Konkrétně Spojené státy chystají sankce na firmy, které se podílejí na výstavbě plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Evropy. Chtějí tím znemožnit dokončení trubky, která má zdvojnásob­it kapacitu dodávek ruského plynu do Německa. Ne že by jim až tak záleželo přímo na Evropě samotné. Washington­ské politiky rozčiluje to, že nový plynovod posiluje Rusko, které vystupuje jako soupeř USA, a navíc dělá z Ameriky dobráka, kterého Evropané zneužívají.

Konkrétně to vidí tak, že se Evropané nechávají v rámci NATO chránit americkými vojáky před hrozbami z Kremlu a zároveň posilují svoji závislost na něm. O omezení závislosti jen mluví. Jen když mají ruský plyn, který je levnější než americký. Proto americký prezident Donald Trump označil Berlín za „zajatce Ruska“a vyčetl mu touhu po penězích. Nord Stream 2 také posiluje pozici Ruska vůči Ukrajině. Plynovod umožní Moskvě vyhnout se při exportu suroviny ukrajinské­mu území, což oslabí Kyjev při jednání s Kremlem o ukončení války na východě země.

Americké sankce ale Nord Stream 2 nezastaví. Stejně jako protesty a sankce amerického prezidenta J. F. Kennedyho v šedesátých letech nezabránil­y Západoevro­panům využít sovětského ropovodu Družba a jako se o zhruba dvě desetiletí později nepodařilo Ronaldu Reaganovi spojence v NATO odradit od připojení k transsibiř­skému plynovodu. Přesto mají svůj smysl. Za prvé připomenou Evropanům, že energetick­á závislost na Rusku je opravdu problém. Za druhé alespoň zpomalí výstavbu Nord Streamu 2, a oddálí tak oslabení pozice Ukrajiny vůči Rusku. A to není úplně málo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia