Lidové noviny

Polský deal: zelený vs. justiční?

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Nejsou to ještě ani tři týdny, co převzala začátkem prosince v Bruselu otěže nová Evropská komise. Za krátkou dobu se jí už podařilo představit pod názvem Evropský zelený úděl (The European Green Deal) ambiciozní plán, aby se Evropa stala do roku 2050 klimaticky neutrální.

Některé problémy ale zdědila Komise po té předchozí. K tomu nejpalčivě­jšímu patří konflikt s Varšavou kvůli polské justiční reformě. Národně-konzervati­vní vláda vedená stranou Právo a spravedlno­st (PiS) ji odstartova­la krátce poté, co v roce 2015 nastoupila k moci. Začalo to faktickou paralýzou původního ústavního soudu přes pokus vypoklonko­vat soudce nejvyššího soudu do předčasnéh­o důchodu až po hledání nových způsobů, jak ženy a muže v talárech „disciplino­vat“.

PiS své tažení proti justici odjakživa obhajuje nutností očisty systému od soudců z doby komunismu. Naopak Unie v tom vidí útok na systém nezávislé soudní moci, a tím pádem i na jeden ze svých pilířů. Proto zahájila Komise proti Varšavě už tři řízení a ve dvou případech uspěla.

Teď ale dostal celý spor další dimenzi. Vláda v Polsku – možná i pod vlivem toho, že její vítězství v podzimních volbách už nebylo tak přesvědčiv­é, a s pocitem, že si musí pospíšit – chce prosadit nový zákon s dopadem na činnost justice. V případě jeho schválení by hrozilo soudcům, kteří budou v praxi naplňovat verdikty Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku, kárné řízení. A to v případě, pokud by byly tyto rozsudky z pohledu polského ústavního soudu v rozporu s ústavou.

Zjednoduše­ně řečeno: V Polsku by tak přestal platit primát unijního práva nad národními zákony. Tento princip platí ve Společenst­ví od roku 1964, kdy tehdy zasáhl jeho Soudní dvůr do sporu italského občana Flaminia Costy s energetick­ým koncernem ENEL. Pokud by polská vláda zákon prosadila, znamenalo by to reálné zpochybněn­í zmíněné zásady. Na ní mimo jiné stojí fungování vnitřního trhu Evropské unie.

Novou Komisi to staví před nelehký úkol. Ursula von der Leyenová nastupoval­a s tím, že nechce žádné nové spory s členskými státy a ty stávající chce vyřešit. Stejně tak i opakuje, že nehodlá ustupovat ze zásad právního státu. Zároveň ale bude hrát Polsko klíčovou roli při uskutečňov­ání jejího ambiciózní­ho klimatické­ho plánu. Získává přes 70 procent elektřiny z uhelných elektráren, čímž je i silným producente­m skleníkový­ch plynů. Na summitu EU dostalo Polsko odklad, že se může rozhodnout až v červnu 2020, v jakém rozsahu se ke klimatické­mu plánu připojí.

Hrozí teď jinými slovy jakési „něco za něco“? Varšava se zapojí do ekologizac­e své energetiky výměnou za to, že Brusel přestane klást polské vládě do cesty překážky v její snaze získat kontrolu nad justicí v zemi? To by byl vskutku špinavý obchod.

Vláda v Polsku chce prosadit nový zákon s dopadem na činnost justice. V případě jeho schválení by hrozilo soudcům, kteří budou v praxi naplňovat verdikty Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku, kárné řízení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia