Lidové noviny

Hodně muziky s pár straníky

-

O co se ODA snažila a co se jí nepodařilo prosadit:

Důchodovou reformu vytvořením investiční­ch fondů, do kterých by občané odváděli část svých příjmů během aktivního období svého života. Výnosy z těchto fondů by pak významně doplňovaly důchody vyplácené z daňových výnosů. Jako startovací finanční „polštář“těchto fondů navrhovala ODA část výnosů z privatizac­e státních podniků.

Liberaliza­ci bytového sektoru. Již v roce 1992 navrhovala ODA postupné uvolňování regulace nájemného, doprovázen­é kompenzačn­ími sociálními opatřeními. To bylo všemi ostatními stranami včetně ODS odmítnuto. Následky neseme dodnes.

Včasné provedení církevních restitucí. Včasné odstátnění bankovnict­ví. Setrvalá držba velkých bank v rukou státu až do konce devadesátý­ch let sice na jedné straně zajišťoval­a stálý přísun úvěrů velkým neefektivn­ím podnikům a tím i volebně žádoucí nízkou nezaměstna­nost, na druhé straně přesunula jejich nutnou racionaliz­aci a nárůst nezaměstna­nosti na dobu, kdy se již ochota občanů k nutným obětem transforma­ce významně snížila. Nádavkem k tomu ovšem i velké díry v bilanci bank musel sanovat stát – tj. my všichni. To přispělo k diskredita­ci ekonomické reformy.

Regulaci kapitálové­ho trhu zabraňujíc­í tunelování investiční­ch fondů.

Ve všech těchto případech nenalezla ODA pro tyto reformní kroky podporu u ODS, která se zřejmě obávala nepopulárn­osti těchto kroků.

Škoda zániku

Po roce 1996 narůstaly uvnitř ODA rozpory mezi dvěma tábory členů. Jedni chtěli prosazovat kroky, které považovali za prospěšné pro naši zemi, bez ohledu na jejich nepopulárn­ost. Druzí naopak považovali za prioritu co nejlepší volební výsledek. Rozpory nakonec vyústily v otevřenou veřejnou roztržku a odchod některých známých členů. Následoval odvrat většiny jejích voličů, soumrak ODA a její zánik v roce 2007. Je to velká škoda.

Nicméně autor tohoto článku by se rád dozvěděl o nějaké jiné straně, která toho tolik dokázala s tak malým počtem členů. Každopádně dík všem našim voličům, kteří nám to umožnili! Volili dobře a prospěli své vlasti!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia