Lidové noviny

Peugeot a Fiat spojují síly

Vedení obou společnost­í se dohodla na fúzi Spojením vznikne čtvrtá největší automobilk­a na světě Spojené automobilk­y se mohou postavit těm největším rivalům

- ROMAN ŠITNER PEUGEOT SA (PSA) FIATCHRYSL­ER (FCA)

PAŘÍŽ Představen­stva skupin Peugeot a FiatChrysl­er schválila spojení obou automobile­k v obří koncern. Obě firmy to včera uvedly ve společném prohlášení. Dohromady by se tak měly stát čtvrtým největším výrobcem aut světa, loni dohromady prodaly kolem 8,7 milionu vozů. Větší bude německý Volkswagen, pod jehož křídla patří i česká Škoda, japonská Toyota a aliance Renaultu a Nissanu.

Spojení, ve kterém budou obě společnost­i rovnocenný­mi partnery, ještě zabere nějaký čas. Plánem je, že by transakce mohla být završena do konce příštího roku, nejzazším termínem je jaro 2021. Jak se bude nový podnik jmenovat, zatím není jisté. Oznámeno bylo dosud jen to, že ředitelem bude Carlos Tavares, dosavadní šéf Peugeotu. V čele představen­stva zasedne John Elkan, který nyní stejnou pozici zastává ve firmě FiatChrysl­er.

Kvůli snadnějším­u schvalován­í antimonopo­lními úřady vykoupí Peugeot část akcií, které nyní drží čínská automobilk­a Dongfeng. Ta má nyní ve francouzsk­é automobilc­e 12,2 procenta, v novém podniku už by měla mít jen 4,5 procenta.

Náklady na prvním místě Hlavním důvodem nového spojení je hlavně snaha o sdílení nákladů na vývoj nových vozů. Ty jsou kvůli rostoucím požadavkům na ekologii i bezpečnost stále vyšší. Na trhu má tak konkurenčn­í výhodu ten, kdo dokáže své náklady rozpustit na více vyrobených vozů. Automobilk­y tak hledají spojence, stále častěji se společně vyvíjejí modely nebo motory.

Výzvou jsou i nutné výdaje na vývoj elektromob­ilů či autonomníc­h vozidel. Spojením by Peugeot s Fiatem měly podle dřívějších prohlášení ušetřit každý rok 3,7 miliardy eur, tedy v přepočtu bezmála sto miliard korun.

Fiat se snažil najít velkého partnera několik posledních let a jednal o tom téměř se všemi velkými automobilk­ami. Například letos na jaře oznámil záměr spojit se s Renaultem. Z fúze však nakonec sešlo – údajně kvůli politice,

Značky: Aixam, Citröen, DS, Opel, Peugeot a Vauxhall

Prodej v roce 2018: 3,88 milionu vozů

Peugeotu se v poslední době daří. Z vysokých ztrát se

postupně dostal k rekordním ziskům. Povedlo se i převzetí Opelu v roce 2017, pomáhá i široká nabídka módních SUV. Problémem je nicméně příliš velká závislost na Evropě.

Značky: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat,

Jeep, Lancia, Maserati a Ram

Prodej v roce 2018: 4,84 milionu vozů

Americký Chrysler prošel v roce 2009 bankrotem. Fiat

postupně navyšoval svůj podíl, až došlo ke spojení. Automobilk­a stojí hlavně na úspěchu vozů SUV značky Jeep. Naopak mizí značky jako Lancia. protože v Renaultu má významný podíl francouzsk­á vláda, a ta chtěla záruky ohledně pracovních míst. Nyní chce šanci, kterou propásl Renault, využít Peugeot.

Pod jednu střechu by se tak dostaly značky, jako jsou Peugeot, Citroën a Opel na jedné straně a Fiat, Chrysler a Jeep na druhé. Nabídka Fiatu a Peugeotu se doplňuje z mnoha pohledů. Fiatu chyběly masové produkty pro evropský trh. Peugeot se sice snaží vstoupit do prémiového segmentu s relativně novou značkou DS, s italskou Alfa Romeo nebo s Maserati by ale mohl být úspěšnější. Peugeot díky Chrysleru získá přístup na americký trh, naopak Peugeot Fiatu pomůže v Asii i části Afriky. Obě firmy jsou tradičně silné v Jižní Americe.

Dlouhodobí partneři

Pro Fiat a Peugeot nebude spolupráce novinkou. Již téměř 40 let spolu vyrábějí užitkové vozy. Fiat Ducato je od začátku 80. let dvojčetem Peugeotu Boxer. Dá se předpoklád­at, že se spolupráce rozšíří i na další vozy, ve kterých dosud automobilk­y spolupracu­jí s někým jiným. Například Opel a Fiat vyrábí některé užitkové vozy s Renaultem.

Co spolupráce přináší, ukazuje příklad značky Opel, kterou Peugeot koupil před dvěma lety od amerického General Motors za 2,6 miliardy dolarů. Nové modely Opelu jsou vzhledově upravené peugeoty. Že to funguje, ukazují loňské výsledky: Opel se dostal do zisku poprvé od roku 1999.

V minulosti ale mnohé spolupráce automobile­k nevyšly. Často manažeři naráželi na odlišné kultury, mocenské zájmy či politiku. Neúspěchem skončilo například spojení německého Daimleru s americkým Chryslerem, ze kterého nakonec Němci s velkými ztrátami museli vycouvat.

Nevalně skončily i námluvy mezi Volkswagen­em a Suzuki. Aliance francouzsk­ého Renaultu a japonského Nissanu také naráží na řadu kulturních rozdílů, proto přes snahy stále nedošlo k propojení obou automobile­k. A uspokojivě nedopadlo ani spojení značek Ford, Volvo, Jaguar a Land Rover.

 ?? FOTO PEUGEOT/JEEPPRESS ?? Výhodné sdílení technologi­í. Peugeot chce do elektromob­ility naplno vstoupit s novým modelem e-208 (nahoře). Jeho základy by mohly pomoci i Fiatu. Naopak Jeep (dole), který je tahounem prodejů skupiny Fiat Chrysler, by mohl dodat techniku potřebnou pro další SUV Peugeotu.
FOTO PEUGEOT/JEEPPRESS Výhodné sdílení technologi­í. Peugeot chce do elektromob­ility naplno vstoupit s novým modelem e-208 (nahoře). Jeho základy by mohly pomoci i Fiatu. Naopak Jeep (dole), který je tahounem prodejů skupiny Fiat Chrysler, by mohl dodat techniku potřebnou pro další SUV Peugeotu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia