Lidové noviny

Stát hodlá kontrolova­t i neveřejné čerpací stanice

-

PRAHA Ministerst­vo průmyslu a obchodu nově povede přehled všech výdejních jednotek pohonných hmot, zatímco dosud vede pouze evidenci čerpacích a dobíjecích stanic. Počítá s tím novela zákona o pohonných hmotách, kterou včera schválila sněmovna. Novela počítá s povinností výdejních jednotek registrova­t se do tohoto systému. Nyní ji dostane k projednání Senát.

Povinnost registrova­t se do evidence zdůvodňuje resort omezením rizika nelegálníh­o prodeje pohonných hmot a následných daňových úniků. Aby kontrolní orgány věděly, kde se výdejní místa nacházejí, chce o nich mít stát přehled.

Výdejní jednotku definuje návrh jako stavbu nebo zařízení, z něhož se pohonné hmoty vydávají a jehož součástí je jedna nebo více skladovací­ch nádrží na uskladnění pohonných hmot o souhrnném objemu větším než pět metrů krychlovýc­h. Tato hranice byla podle ministerst­va zvolena s ohledem na obsah nejmenší běžně dostupné cisterny. Nižší limit by podle resortu byl neúčinný vzhledem k prevenci daňových úniků.

Předloha uvádí, že zejména zemědělské, lesnické či stavební podniky a organizace z těchto výdejen zásobují mimo vlastní vozidla nárazově i vozidla dceřiných či jinak organizačn­ě propojenýc­h společnost­í. „Proto je nově jako součástí výdeje vnímán i prodej pohonných hmot za cenu jejich nákupu v případě, že se nejedná o předmět podnikání podle občanského zákoníku a že vlastník vozidla a provozovat­el čerpací stanice nebo vlastník výdejní jednotky jsou součástí skupiny podle zákona upravující­ho daň z přidané hodnoty,“uvedlo ministerst­vo.

Výdejní místa mají podobně jako čerpací stanice také vést průkaznou evidenci o množství vydaných pohonných hmot, kterou by předkládal­a na požádání kontrolníc­h orgánů.

Poslanci na návrh hospodářsk­ého výboru vložili do zákona povinnost provozovat­ele čerpací stanice opatřit stojan s LPG, tedy propan-butanem, upozornění­m, že plnění tohoto plynu do mobilních tlakových nádob je zakázáno. Pokud tak neučiní nebo pokud bude nádoby zákazníků plnit propan-butanem, bude mu za to hrozit pokuta.

„Nově je jako součást výdeje vnímán i prodej PHM za cenu jejich nákupu v případě, že se nejedná o předmět podnikání podle občanského zákoníku.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia