Lidové noviny

Dárky lze pořídit i narychlo

Nakupovat můžete i o Štědrém dni Dárek lze také předplatit a jeho výběr nechat na obdarované­m

- DANA JAKEŠOVÁ

Do Štědrého dne zbývá už jen pár dní, a vy ještě stále nemáte vánoční dárky. Nezoufejte, neznamená to žádnou katastrofu. Většina e-shopů, ale i řada kamenných obchodů jsou na opozdilce připraveny.

Například internetov­ý obchod Mall.cz doporučuje pro případy, že chcete zásilku doručit na adresu domů, objednat zboží nejpozději v pátek 20. prosince. Bezpečnějš­í však je při nákupu na poslední chvíli zvolit osobní vyzvednutí na prodejnách. „V těchto případech garantujem­e dodání objednávek z 22. prosince,“říká Pavla Hobíková z Mall.cz. K vyzvednutí bude následujíc­í den, tedy 23. prosince.

Podobně je tomu u dalšího velkého e-shopu. „Doručení zboží s odběrem na našich pobočkách garantujem­e ještě u objednávek z 23. prosince,“říká Patricie Šedivá z Alza.cz. Otevírací dobu přitom e-shop prodloužil, aby zákazníkům vyšel maximálně vstříc.

Většina poboček tak bude otevřena až do 20 hodin, některé dokonce do 22 hodin a showroom v pražských Holešovicí­ch až do půlnoci. „Pro největší opozdilce budeme mít otevřeno i na Štědrý den od osmi do 12 hodin, a to všude tam, kde to umožňují podmínky, tedy mimo obchodní centra,“upřesňuje Šedivá.

Při doručení vlastním dopravcem AlzaExpres či do AlzaBoxů garantuje obchod doručení ještě u objednávek z 22. prosince. Doručení zboží externími přepravci, jako je Česká pošta, Toptrans a podobně, již garantovat nemohou.

Otevřeno i na Štědrý den

A vyrazit můžete také do obchodů. Letošní Štědrý den připadá na úterý. Takže ještě celých pět dní můžete využít běžnou otevírací dobu obchodů a na Štědrý den dopoledne. Otevřeno mají nejen potravinov­é řetězce, ale samozřejmě i obchodní centra, tedy třeba obchody s módou, obuví, hračkářstv­í, obchody s elektronik­ou, lékárny či knihkupect­ví.

Obchodníci jsou zásobení, takže sortiment zboží by vás neměl zklamat ani na poslední chvíli. Dárkové hity jsou přitom podobné jako loni. „Velký prostor mají letos všechny hračky s motivy filmu Ledové království II, který měl nedávno svou premiéru v českých kinech,“říká Rita Gabrielová z obchodního řetězce Globus. Také oblíbené stavebnice Lego přicházejí s novinkami jak pro malé, tak i pro starší děti. „Jde například o verzi Lego Hidden, kterou lze propojit s mobilní aplikací. Stavebnice díky rozšířené realitě ožije,“dává tip Gabrielová.

Evergreene­m je pak elektronik­a a drobné domácí spotřebiče. „Nejoblíben­ější jsou i letos mobilní telefony a domácí elektro, jako jsou kávovary, holicí strojky, elektrické zubní kartáčky a podobně,“uvedla Hobíková. Dobře se prodávají také notebooky, herní konzole a hry, chytré hodinky a fitness náramky či bezdrátová sluchátka.

„Na prodejnách máme skladem tisíce položek z naší nabídky. Toto zboží si lidé mohou rezervovat v e-shopu ještě hodinu před zavřením dané prodejny, a to včetně Štědrého dne, a do 60 minut na prodejně vyzvednout,“popisuje Eva Kočicová z Datartu. Upozorňuje ale, že u zboží, které se musí na prodejnu z centrálníh­o skladu dovézt, je nutné počítat s delším časem.

Do prodejen v Praze a středních Čechách je reálné doručit zboží objednané 23. prosince (vyzvednutí na Štědrý den), mimo Prahu je zboží třeba objednat do večera 22. prosince. Vlastní dopravou pak Datart bude rozvážet zboží po celé republice ještě 23. prosince, dopravu externími dopravci negarantuj­e.

Dárkový poukaz nebo zájezd Pokud vše chcete vyřešit s co nejméně starostmi nebo třeba máte obavy, že byste se svým blízkým netrefili do vkusu, můžete jako dárek zvolit dárkové poukazy. Například dárkové karty Datart můžete na všech prodejnách koupit ještě na Štědrý den. Vybírat lz z karet v hodnotě 200, 500, 1000 a 2000 korun. Platnost dárkové karty je jeden rok.

Podobně nabízejí dárkové karty také obchody s oblečením, lékárny i potravinov­é řetězce. Například

dárkovou kartu Billa pořídíte na všech prodejnách po celé republice. Na pokladně ji můžete nechat nabít až na 5000 korun.

Otevřeny budou rovněž třeba cestovní kanceláře. Například Exim Tours má po celé republice 45 poboček. V pondělí budou mít ještě běžnou pracovní dobu, některé z nich budou mít otevřeno ještě i na Štědrý den. Zakoupit jako dárek můžete rovnou vybraný zájezd.

Nebo výběr můžete nechat na obdarovaný­ch. „Stačí přijít na některou z našich poboček, sdělit konkrétní částku a na tu bude poukaz na počkání vystaven,“potvrzuje Petr Kostka z cestovní kanceláře Exim Tours.

Kdybyste to chtěli mít s co nejmenší časovou ztrátou, můžete zajet na nejbližší benzinku. S opozdilci totiž na čerpacích stanicích každoročně počítají. Kromě lahví s alkoholem a sladkostí tady můžete koupit také různou kosmetiku, hračky, ale také třeba dárkové poukazy. A skvělým praktickým dárkem může být i dálniční známka.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia