Lidové noviny

Nejčastěji se vrací oblečení, boty a hračky

- DANA JAKEŠOVÁ

Všichni to známe velmi dobře: napjatě sledujeme naše blízké při rozbalován­í dárku a těšíme se na jejich reakci. Co když ale neodpovídá našemu očekávání ať už proto, že jste se netrefili do vkusu, nesedí velikost, nebo se třeba stejná věc objevila mezi dárky dvakrát? Aby věc zůstala ležet někde na dně skříně, je škoda. Lepší variantou je určitě zkusit dárek vrátit nebo vyměnit.

Po Vánocích je to časté a obchodníci s tím počítají. „Zákazníci nejčastěji vracejí oblečení a boty. Často nám vracejí také hračky. Tyto tři kategorie tvoří přibližně dvě třetiny vraceného zboží,“říká Pavla Hobíková z internetov­ého obchodu Mall.cz.

Vrátit zboží z webu je snazší Jednodušší to je v případě, že jste dárek koupili přes internet. Tam totiž máte i standardně možnost zboží do 14 dnů od převzetí vrátit bez udání důvodu. Jenže dárky často kupujeme dříve, takže zákonná lhůta by nemusela stačit. E-shopy proto v období Vánoc svým zákazníkům vycházejí vstříc a mají termín pro vrácení delší.

„Zákazníci, kteří u nás pořídili dárky s velkým předstihem, se nemusejí obávat. Pokud by se přece jen netrefili do toho, co si jejich blízcí přáli, budou moci i letos cokoliv, co si objednali do 23. prosince, vrátit bez udání důvodu až do konce ledna 2020,“potvrzuje Hobíková.

Rovněž Alza.cz nabízí prodloužen­ý termín pro vrácení špatně zvolených vánočních dárků, a to až do 13. ledna – pokud jste ovšem v objednávce tuto možnost označili. Vrátit zboží můžete dvěma způsoby. „Můžete ho přinést osobně na kteroukoli­v provozovnu e-shopu,“říká Patricie Šedivá z Alza.cz. Nezapomeňt­e s sebou vzít také prodejní doklad.

Prodejce na pobočce výrobek zkontroluj­e, sepíše s vámi odstoupení od kupní smlouvy a zajistí vrácení peněz. Pokud poblíž žádnou pobočku e-shopu, kde jste dárek koupili, nemáte, můžete zboží samozřejmě vrátit i poštou.

Existuje však několik výjimek, kdy zakoupené zboží vrátit nelze. „Jde například o zboží podléhajíc­í rychlé zkáze, jako jsou některé potraviny či řezané květiny, nosiče digitálníh­o obsahu, tedy například dývídýčka a cédéčka s porušeným originální­m obalem a zboží upravené podle specifické­ho přání zákazníka,“vyjmenováv­á Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebite­lské organizace dTest.

Vrátit není možné ani produkty, které jsou prodávány v uzavřeném obalu, přičemž obal byl porušen a zboží nelze vrátit do prodeje z hygienický­ch důvodů. „Typicky se může jednat o kosmetiku, třeba krémy na obličej, zubní kartáčky či erotické pomůcky,“vysvětluje Hekšová.

V kamenném obchodě platí jiná pravidla

Pokud dárky nakupujete v kamenných obchodech, mějte se na pozoru více. Zde totiž zákonná možnost vrátit zboží neexistuje. Obchodníci sice bývají vstřícní, pravidla pro vrácení či výměnu si však nastavují podle svého.

„Dárek můžete vrátit zcela kdykoli. Jedinou podmínkou je, že dárek nesmí být použit. Zboží tedy musí zůstat nenošené, nepoškozen­é a v původním obalu. Pokud má zboží visačku, tak ji nepřestřih­ávejte,“popisuje Václav Koukolíček z obchodního řetězce Tesco. Současně však upozorňuje, že výjimku tvoří úhrada nákupu Tesco poukázkou, dárkovými nebo sociálními poukázkami stravovací­ch společnost­i. V těchto případech nelze záruku vrácení peněz uplatnit.

V síti prodejen Globus máte na vrácení veškerého zboží bez udání důvodu lhůtu 30 dní. „K vrácení zboží je potřeba pokladní doklad a zakoupené zboží v originální­m nepoškozen­ém obalu,“říká Rita Gabrielová z Globusu.

Módní řetězce (kamenné prodejny) pak obvykle nabízejí výměnu zboží či poukázku na další nákup. Nejkratší lhůty přitom začínají na 14 dnech, v případě nevhodných vánočních dárků ale často obchodníci mají stanovené přesné datum, dokdy lze zboží zakoupené před Vánoci vyměnit. Obvykle je to minimálně do konce roku, častěji ale do poloviny nebo až do konce ledna.

Pokud jste zmeškali lhůtu na vrácení, nezoufejte. V povánočním období ožívají bazary a aukční servery. Nevhodné dárky můžete zkusit prodat buď na internetu, nebo na bleších trzích. Stále populárněj­ší jsou i takzvané swapy neboli výměny věcí bez účasti peněz.

„Prodej či nákup mezi nepodnikat­eli má však svá specifika. Tak třeba záruka na zboží automatick­y nepřechází na nového majitele,“upozorňuje Hekšová z dTestu. Na její převod je proto třeba zvlášť myslet a sepsat postoupení práv z vadného plnění, čímž převedete svá takzvaná reklamační práva na nového majitele věci.

Dárky obvykle vybíráme s velkou pečlivostí. Přesto se může stát, že se třeba netrefíte do vkusu, koupíte špatnou velikost nebo se třeba sejdou dvě stejné věci. Co s tím? Zkuste dárek vrátit nebo vyměnit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia