Lidové noviny

Spartu odmítl, jde do Plzně

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

V roce 2016 ho chtěla Sparta i Slavia, Letenským dal košem i letos. Nyní ale neodolal vábení z Plzně. Slovenský kouč Adrián Guľa podepsal s Viktorií smlouvu na dva a půl roku.

PLZEŇ/PRAHA S cílem stát se druhým Pavlem Vrbou přichází do Štruncovýc­h sadů mladý slovenský trenér s hráčskými zkušenostm­i z české ligy. Guľa, někdejší levonohý záložník, který hrál v minulém desetiletí kromě domovských klubů v Česku za Opavu, Jablonec a Žižkov, má totiž podobnou historii jako jeho předchůdce, jenž po podzimu odešel z Plzně do bulharskéh­o Razgradu.

Stejně jako Vrba trénoval ve dvou slovenskýc­h klubech, kde si získal velké jméno. Rovněž získal titul s Žilinou a stejně tak přichází do Plzně ve 44 letech. A také on stojí před velkou výzvou: přebudovat stávající tým, omladit jej, předvádět s ním pohledný útočný fotbal a především uspět v české lize i evropských pohárech.

Pozici oproti Vrbovi bude mít tradičně těžkou – platí, že žádný z Vrbových nástupců na lavičce Viktorie neuspěl. Plusem však je, že jej vedení Západočech­ů oslovilo už v létě, takže měl téměř půl roku na to, aby si jako kouč slovenské jednadvací­tky rozmyslel, jestli a s jakou vizí do Plzně půjde.

Pomůže mu také, že hvězdný Vrba v roce 2019 přišel o svou gloriolu a o jeho výjimečnos­ti začalo pochybovat nejen vedení, ale i někteří fanoušci. U Guľy věří, že svým elánem schlíplý tým probudí a bude předvádět stejně atraktivní fotbal jako v Žilině nebo slovenské jednadvací­tce. Tak, jak to dokázal před 11 lety mladý, nepodráždě­ný Vrba.

„Těším se na novou výzvu i na skvělou atmosféru v Doosan Areně. V minulosti jsem viděl několik zápasů Viktorky a fanoušci byli vždy vynikající. Budeme jim chtít dělat co nejvíce radosti,“řekl pro webové stránky klubu Guľa.

Byl to on, kdo uvedl ve velmi mladém věku do velkého fotbalu současné reprezenta­ční stopery Milana Škriniara a Dávida Hancka. A na podobné nasazování mladíků do základní sestavy počítají i v Plzni. „Jsem velmi rád, že se nám po intenzivní­m jednání podařilo vše uzavřít ještě před Vánoci. Jeho práci jsme sledovali delší dobu a musím přiznat, že se nám velmi zamlouvala. Po odchodu Pavla Vrby pro nás tedy bylo jeho získání jasnou prioritou a jsem rád, že jsme se v poměrně krátké době domluvili na spolupráci,“těší generálníh­o manažera klubu Adolfa Šádka.

Otázkou také je, jak si Guľa povede ve svém vůbec prvním trenérském zahraniční­m angažmá.

Fotbalový kouč se narodil

29. června 1975 ve slovenskýc­h

Novákách. Během hráčské kariéry působil v mateřském klubu (1994–2000),

Opavě (2000–2002),

Jablonci (2002–2004),

Púchově (2004–2006),

Žižkově (2006–2007),

Interu Bratislava (2007–2008) a Prievidzi (2008–2009).

Koučoval Trenčín (2009-13),

Žilinu (2013-18) a reprezenta­ci Slovenska do 21 let (2018-19). S Žilinou v roce 2017 vyhrál ligu.

S manželkou Miroslavou má

■ dceru Terezu a syna Christiana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia