Lidové noviny

Stáří je křehké, buďte všímaví

-

nebo nižší důchod. Pronajme vám někdo v takové situaci byt? A jak byste to celé ve svém stavu zrealizova­li? Agresor si je vaší závislosti vědom. Také se bojíte trestu: postěžujet­e si a on se pomstí. Není výjimkou, že ani agresorovi sourozenci netuší, co se v rodině děje. Žijí v jiném městě a matka či otec při jejich návštěvách statečně předstíraj­í, jak se o ně druhý sourozenec výborně stará.

Oběť bývá bezradná. Ví, že by měla něco dělat, ale neví, na koho se obrátit. Také se u ní může projevovat pro vnější okolí nepochopit­elná, ale i tak běžná citová závislost na agresorovi. Rodič přece své dítě miluje, ať je jakékoliv, nepřestává doufat, že se napraví. Navíc se stydí za selhání: „Jak jsem mohl takto dítě vychovat?“Mnohdy je snazší stěžovat si na snachu nebo na zetě, tedy de facto „cizí“osoby, než na vlastního syna či dceru. Přes veškeré zoufalství pak – když přijde na lámání chleba – senior odmítá proti svým nejbližším svědčit. Agresoři si navíc hlídají, aby jejich oběť neměla spojence. Pozvolna ji odstřiháva­jí od přátel, sousedů. Senior nemá šanci sám zajít na návštěvu. Když někdo přijde za ním, je pod dohledem, aby „nemluvil nesmysly“. Jeho výroky jsou zesměšňová­ny – už všechno plete, nepamatuje si. Profesioná­lové – lékaři, pečovatelk­y – se seniorů neradi ptají na intimní rodinné záležitost­i. Pokud jejich zdravotní stav nebo stopy po týrání nebijí do očí a senior si nestěžuje, dál nepátrají.

Kde je ale hranice mezi lhostejnos­tí a drzým strkáním nosu do cizích věcí? Stáří je křehké jako dětství. U dětí se už sousedé, učitelé, pediatři, rodiče kamarádů nebojí při podezření kontaktova­t policii nebo sociální pracovnice. Podobně vnímaví bychom měli být i u starších spoluobčan­ů. Že se „něco“děje, často signalizuj­í různé jevy: obtíže v přístupu k seniorovi, nemožnost hovořit se seniorem o samotě, izolace seniora v jednom pokoji, opakované návštěvy lékaře, odmítání služeb a „zakrývání“pádů a drobných zranění či podivný vzhled (paní, která o sebe vždy dbala, se přestává česat, líčit, je jí jedno, co má na sobě).

Jakékoli hlášení policii nebo „sociálce“přináší řadu starostí i pro toho, kdo situaci ohlásí. Agresor se může mstít, vyhrožovat. Senior pak třeba vše popře a jako oběť se na vás místo vděčnosti, že jste se jí zastali, zlobí. Všichni po vás chtějí důkazy a váš „divný pocit“nestačí. Přesto nebuďme lhostejní. Příběhy (s relativně) dobrým koncem – trauma z týrání už bude seniora doprovázet do konce života – existují. Nad zlem člověk nikdy úplně nezvítězí, ale nikdy by mu neměl ustupovat.

Autorka je psycholožk­a

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia