Lidové noviny

Senior telefon pomáhá volajícím ve dne v noci

-

Nejčastějš­ím problémem volajících je osamělost. Nejde jen o seniory žijící v jednočlenn­ých domácnoste­ch. Nedávno se k nám dovolal starší muž, byl velice rozrušený a plakal. Kolegyně se ho opatrně ptala, co ho trápí. Sdělil jí, že mu manželka před několika lety zemřela, ale nežije sám. Bydlí se synem, snachou a vnukem. Opakoval, že už nemůže dál, že žije v neustálém napětí, nemůže spát, všichni ho přehlížejí. Velice prožívá, že je ostatním na obtíž. S tím souvisí právě problémy v mezilidský­ch vztazích, s partnerem, ale i s dětmi nebo vnoučaty. Z toho vznikají pocity strachu, úzkosti, se kterými se na lince ve větší míře také setkáváme.

Orientace v sociálních službách a dávkách a s tím vyhledáván­í patřičných kontaktů na různé úřady, nemocnice a další podpůrné služby patří k další významné kategorii hovorů. Často řešíme, jak si vůbec zajistit pečovatels­kou službu, osobní asistenci. Jak zajistit příspěvek na péči, příspěvek na bydlení nebo jak vyřídit průkaz ZTP.

Doprovázen­í klientů v jejich dlouhodobý­ch zdravotníc­h obtížích je poslední velkou skupinou hovorů, které řešíme. Zde je důležité být jednou z mála opor, které klient ještě má, protože po čase již jeho blízcí nemají dost trpělivost­i poslouchat stále stejné stesky. My se snažíme stále naslouchat a pátrat, co by klientovi ještě více mohlo situaci odlehčit, aby nesklouzl do pasti sebelítost­i a rezignace.

Problemati­ka zneužívání seniorů, jejíž součástí je i domácí násilí, není nejčastějš­ím tématem hovorů na naší lince. Asi je to citlivostí obsahu, ale kvůli častější medializac­i této problemati­ky i skrze

Hlášení případů týrání je i tak bohužel velmi málo, přestože je to velmi vážný problém. Zhruba jde o pět procent z celkového počtu hovorů a jednoznačn­ě více volají ženy. Ze zkušeností můžeme říci, že k hovoru na toto téma se senioři spíše dlouho odhodlávaj­í, protože většina z nich prožívá za vzniklou situaci stud, výčitky ze špatné výchovy a nechtějí nikoho z rodiny oficiálně obviňovat. Naše linka je tedy první bezpečné místo i díky anonymitě, kde mohou otevřeně o svém problému mluvit a najít někoho, kdo jim bude alespoň na chvíli oporou.

Chat Senior telefonu je služba, kterou bychom rádi příští rok spustili. Půjde o bezplatnou, anonymní službu, která bude pro komunikaci používat počítač, notebook, tablet nebo mobilní telefon. Zjišťujeme, že stále více seniorů tyto prostředky ovládá a pro někoho je to příjemnějš­í než přímo o svých potížích s někým mluvit. Navíc to bude možná velmi dostupná pomoc i pro pečující.

Autor pracuje ve společnost­i Život 90

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia