Lidové noviny

Chceš stavět? Běhej a čekej

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Následujíc­í hovor se odehrál před pěti lety, když se autorka těchto řádků ptala zkušeného státního úředníka na zrovna avizovanou revoluci v povolování staveb, které se v Česku hýbe šnečím tempem. „Všechna povolení se mají sloučit do jednoho, za stavebníka to vyřídí jeden úřad. Tím se proces hodně zkrátí, že?“říká redaktorka. „Jejda, slečno, z toho nic nebude. To už se slibovalo tolikrát, jenže to by se musely některé úřady vzdát razítka. Vyhraje resortismu­s, vsaďte se,“odvětil. Nevsadila, a dobře udělala; prohrála by.

Ohlášená zásadní změna stavebního zákona tak, aby se podle něj vůbec dalo stavět, stále není. Trvá to, ale pořád ne tak dlouho jako obstarat projektu štosy povolení; u větších akcí typu dálnice to zabere osm, deset i dvanáct let. Základní myšlenka úpravy je jednoduchá: stavebník má projekt, přijde s ním na úřad. Ten si k němu sám obstará stanoviska od všech ostatních, ta jsou toliko doporučují­cí, a na konci přidá jeden finální štempl. Hotovo, může se kopnout do země.

Se základní tezí všichni souhlasí, stejně jako s tím, že obstarat si povolení je martyrium, v jehož důsledku třeba tak dramaticky chybí v Praze byty, kde by lidi mohli žít a vychovávat děti. Hned za tímto úvodním všeobjímaj­ícím souhlasem ale následuje smršť výhrad.

Není problém s tím, aby to „razítko razítek“dostal jeden úřad; problém je který. Každý resort souhlasil, že se toho ujme, ale ne, že se mu část pravomocí odebere. Před oněmi pěti lety, kdy se novelu snažila předložit exministry­ně pro místní rozvoj Věra Jourová, ztroskotal záměr na vodoprávní­ch povoleních, která náleží pod gesci ministerst­va zemědělstv­í. Resort odmítl vzdát se své pravomoci, a pak už se to začalo celé hroutit. Protože když nemusejí oni, proč bychom měli chtít my?

Poslední pokus v řadě nyní prosazuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), teze je zase stejná – jedna stavba, jedno razítko, obíhají dokumenty, nikoli investor. Tentokrát jsou to hlavně samosprávy, kdo se vzepřel. Součástí navrhované změny je, že zaměstnanc­i obecních stavebních úřadů se stanou státními.

V kanceláříc­h zůstanou sedět, jak jsou, jen jim výplata a školení budou chodit odjinud. Tím se má odbourat soudy rozporovan­á situace, kdy je investorem obec a úředník, obecní zaměstnane­c, musí projekt posuzovat. Staví ho to do takzvané systémové podjatosti, na čemž odpůrci stavby mohou – a děje se to – celou akci zhatit. Obce úpravu odmítají, cítí to jako zásah do svých práv. Otázkou tak zůstává, jestli to i tentokrát nedopadne, jak předvídal zkušený matador státní správy. Čili zase nic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia