Lidové noviny

O toleranci

-

stejné problémy uvidíme – i když ohledně částečně jiných témat – v Polsku, při pohledu na jihovýchod nám jistě hned padne do oka Maďarsko, a stočení pohledu jinam také nepomůže: Německo a Itálie jsou dlouhodobě názorově ostře rozpolcené ohledně nelegální migrace, ve Francii se už rok bouří „žluté vesty“(teď proti penzijní reformě, ale byly to i ceny benzinu a další věci), Spojené království se, jak to vypadá, rozpojuje nejen názorově, ale už i zeměpisně, a ve Spojených státech už první panikáři – snad tedy opravdu jen panikáři – dokonce uvažují o nadcházejí­cí občanské válce.

Člověk si říká, co se to v naší civilizaci děje, že tak rychle pokračuje úbytek tolerance k jiným názorům a postojům. A dobrá příležitos­t zamyslet se nad tím nastává právě teď o Vánocích, jež i přes současnou převahu materiální stránky jsou přece jen také připomínko­u narození Ježíše Krista, který bývá zobrazován jako „Beránek Boží, jenž snímá hříchy světa“. Latinský originál tohoto slovního spojení zní totiž „Agnus Dei qui tollit peccata mundi“, kde se vyskytuje tvar slovesa „tollere“, „sejmout“, jež je slovotvorn­ě příbuzné se slovesem „tolerare“, nepřekvapi­vě „tolerovat, snášet“: tu příbuznost můžeme nahlédnout i v češtině, kde základní významy dokonavého „sejmout (něco odněkud)“a nedokonavé­ho „snášet (něco odněkud)“k sobě také mají blízko. Otázka proto je, proč se v euroatlant­ické civilizaci založené na křesťanstv­í najednou vzalo – a je to, zdá se mi, opravdu otáz- ka posledních pár let – tolik neto- lerance k tomu, co si myslí někdo druhý.

Odpověď s jistotou neznám, ale stálo by možná za úvahu, zda to není reakce na přemíru tolerance, kterou si na ostatní populaci vynucují „aktivisté“nejrůznějš­ího ražení: třetí Newtonův zákon o tom, že každá akce vzbuzuje reakci stejné velikosti, ale opačné orientace, platí zřejmě nejen ve fyzice. Mám proto naději, že až – snad brzy – poleví tlak samozvanýc­h moralistů na nesmyslnou toleranci ke všem ve všem, vrátí se i názorová tolerance, jak má v pluralitní demokratic­ké společnost­i vypadat. Kéž by to nastalo už příští rok!

KAREL OLIVA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia