Lidové noviny

Pán dálnic, pán stanic

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Spatřen bývá méně často než paní Columbová a sněžný muž, ale v letošních ekonomický­ch zprávách se jeho pomyslný vodotisk skvěl ve zvlášť úspěšných souvislost­ech. Nejbohatší Čech Petr Kellner, respektive jeho PPF, koupil mediální skupinu s nejsledova­nější zdejší stanicí Novou, po přehršli peripetií převzal výběr mýta na dálnicích a jeho předloňská akvizice, Škoda Transporta­tion, utěšeně vyhrává v tendrech. Kellnerovi se vyplácelo i hýčkání politickýc­h spojenectv­í.

Navíc to bylo zrovna letos, kdy se Kellner vyloupl ze stínu a nechal na sebe padnout reflektor, byť jen v tištěné podobě. Ve výroční zprávě PPF (na snímku) se dopustil dvou nebývalých věcí – nechal se čerstvě vyfotit a v úvodním slově se vrhl do politickýc­h prohlášení. „Pro moji generaci jsou svoboda, pracovitos­t, podnikavos­t a úcta k tradicím základními principy, na nichž jsme formovali názory a postoje. To jsou i hodnoty, díky kterým jsme mohli vytvořit náš byznys a vybudovat firmy po celém světě,“napsal muž, jehož skupina PPF daňově sídlí v měkkých regulích Nizozemska. Doplnil, že se bojí, aby moderní technologi­e nezabily kritické myšlení, a pro jistotu předeslal, že PPF se do politiky nemíchá.

Tak obrovská a vlivná firma, tak obrovská a vlivná persona však do politiky promlouvaj­í, i kdyby nechtěly. Některé kroky jsou bezpochyby chtěné – PPF od chvíle, co Václav Klaus přestal být prezident, přispívá na chod jeho institutu, ke dnešku to dělá přes 75 milionů korun. Péči Kellner věnuje i Miloši Zemanovi – v roce 2014 ho hlava státu přibrala na návštěvu Číny, kde Home Credit podniká (byť v tomto ohledu pro něj letošek nebyl šťastný, kolem Home Creditu v Číně poletuje slovo lichva).

Nazpět se Zeman nevracel svým speciálem, ale navzdory všem protokolům soukromým tryskáčem pronajatým skupinami PPF a J&T.

Letos byl Zeman zase nejvýrazně­jším přímluvcem, když se PPF dostala do potíží, protože na stavbu 5G sítí uzavřela smlouvu s firmou Huawei – tou, co ji čeští kyberšpion­i označili za rizikovou.

Všechny škraloupy, které přineslo čínské podnikání Home Creditu, ať už doma, či v cizině, však Kellnerovi vynahradil pohled do výkaznictv­í. Mýtnou zakázku vyrval ze sporů s dosavadním provozovat­elem Kapschem doslova na poslední chvíli a dalších deset let bude CzechToll/SkyToll ovládat lukrativní oblast. Škoda Transporta­tion, za niž dal 8,3 miliardy, už plody nese – letos vyhrála třeba dodávky souprav metra do Varšavy. Jen hodnota této zakázky činí zhruba tolik, co stál nákup firmy. A co teprve dovede s televizí Nova, mocnou zbraní ve studené válce miliardářů, kteří drží média?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia