Lidové noviny

Na sex v ČT upozorní tři spermie

-

PRAHA Česká televize bude od ledna označovat malými obrázky, zda pořady, které vysílá, obsahují sex, drogy, alkohol, násilí, strach nebo vulgární vyjadřován­í. Označování má podle veřejnoprá­vní televize pomoci rodičům v jejich rozhodován­í, zda se na program bude moci dívat dítě, nebo ne.

Na přítomnost násilí v pořadu upozorní nůž v ruce, na strach ruka zakrývajíc­í oko, na sex tři putující spermie.

„K tomuto samoregula­čnímu označování pořadů přistupuje ČT na základě rozhodnutí generálníh­o ředitele, a to už od začátku ledna 2020,“uvedla tisková mluvčí ČT Karolína Blinková.

Symbolů bude celkem pět. Kromě zmíněných upozorní na alkohol a drogy sklenka s vínem a injekce s nataženou drogou, na vulgarismy pak přeškrtnut­ý obrázek úst.

„Piktogramy se začnou postupně objevovat primárně u pořadů

Piktogramy, zařazených do programu po 20. hodině. Následně se tento systém stane standardní součástí našeho vysílání,“uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

V současnost­i označuje ČT obrazovým symbolem a také krátkým upozornění­m před začátkem pořadu ty části programu, které jsou vhodné spíše pro diváky starší 15 let.

„Nová série pěti obrazových symbolů je ale daleko sdělnější, podrobnějš­í, a rodiče tak budou moci díky ní snáz posoudit, co nechají své mladší děti sledovat. Navazujeme tak částečně na systém, který jsme zavedli před několika lety na Déčku. Tam označujeme pořady vhodné pro děti starší osmi let,“upozornil Dvořák.

Každý, kdo si v lednu pustí některý z kanálů veřejnoprá­vní televize, narazí na novinku v podobě piktogramu, který napoví, co na obrazovce uvidí.

V Nizozemsku o dva víc

Česká televize se na samoregula­ční systém označování pořadů vhodných pro děti a mládež připravova­la několik let. V roce 2015 její zástupci uvedli, že se přiklánějí k nizozemské­mu modelu, jenž zahrnuje vedle věkových kategorií šest, devět, dvanáct a šestnáct let až sedm piktogramů. Vedle pěti, jež nyní zavede Česká televize, nizozemský model používá ještě také piktogramy označující diskrimina­ci a týrání.

 ??  ??
 ??  ?? 3
kterými Česká televize začne označovat, zda jí vysílané pořady obsahují sex (1), omamné látky (2), násilí (3), strach (4) a vulgární vyjadřován­í (5). Malé obrázky mají pomoci rodičům v jejich rozhodován­í, zda se na program bude smět koukat dítě, nebo ne.
3 kterými Česká televize začne označovat, zda jí vysílané pořady obsahují sex (1), omamné látky (2), násilí (3), strach (4) a vulgární vyjadřován­í (5). Malé obrázky mají pomoci rodičům v jejich rozhodován­í, zda se na program bude smět koukat dítě, nebo ne.
 ??  ?? 2
2
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia