Lidové noviny

Velká ryba na háčku

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Jedenáctéh­o prosince 2012 odešla z mobilu tehdejšího poslance ODS Petra Tluchoře slavná zpráva o osudech jeho souputníka Marka Šnajdra. „Marek Čepro nebo Mero, předseda dozorčí rady, všichni happy.“Pár dní poté byl Šnajdr zvolen do čela dozorčí rady státní firmy Čepro a zhruba půl roku nato vypukla kauza Nagygate, jež se týkala i trafik exposlanců­m, mezi nimi Šnajdrovi. Tahle střela zatím vychází naslepo, ale letos kriminalis­té zaklepali u Šnajdra podruhé a tentokrát v souvislost­i s jeho celoživotn­í sférou vlivu a zájmu. Se zdravotnic­tvím.

V listopadu ho detektivov­é obvinili v rámci kauzy údajně cinknutých zakázek v Nemocnici Na Bulovce. Podle policie měl inkasovat 50 tisíc úplatku v souvislost­i se zákulisní dohodou na tom, jak dopadne tendr na lineární urychlovač za 131 milionů.

Padesát tisíc jsou relativně malé peníze, svou výší spadají do kategorie přečinu, ale nemusí to být finále. Rozplétání případu možné korupční hydry pořád probíhá a novou energii mu vytrvale přidává rovněž stíhaný lobbista Tomáš Horáček. Jeho motivace je veliká, usiluje o post spolupracu­jícího obviněného, a má-li jít ke dnu, nechce jít sám. Horáček Šnajdra do protokolů opakovaně vykreslil jako mozek machinací, jako ústřední kancelář, kam se chodí o dovolení, když se parcelují tendry i peníze. Šnajdr všechna nařčení odmítá s tím, že je to výplod mstivé Horáčkovy fantazie.

O Šnajdrově loutkovodi­čství ve zdravotnic­tví se v Česku štěbetá ledacos a dlouho. Na nejvyšší úroveň to ve smyslu zákulisníc­h zkazek přivedla zpráva Evropské komise z října 2013, kde se praví, že Šnajdrovi se tu přezdívá kardinál Richelieu českého zdravotnic­tví. Muž v pozadí, vždycky na okraji zorného pole, ale vždycky dost skrytý, aby se nedal polapit.

V letech 2006 až 2010 byl prvním náměstkem tří ministrů zdravotnic­tví za ODS, seděl rovněž ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny, jíž jednu dobu také předsedal. Tím fakticky obsadil obě hlavní kontrolní křesla státního zdravotnic­tví, nadělal si kontakty, poznal terén.

V resortu skončil v roce 2010, když přišel ministr Leoš Heger (TOP 09); o Šnajdrově silné pozici nepochybuj­e. „Jeho vztahy a vhled do přímo řízených i dalších nemocnic byly na vysoké úrovni. Musím uznat, že se ve zdravotnic­tví pohyboval chytře. Peníze, o kterých se tvrdilo, že je z toho vydělal, se v mé době jednoznačn­ě neprokázal­y,“sdělil Heger LN, když policisté Šnajdra obvinili.

Kriminalis­té se kolem exposlanco­vých peněz a majetků točili dlouho, věřili, že někde najdou důkaz, jak upozornil server Seznam Zprávy. Prověřoval­i třeba auta, jimiž jezdil, kanceláře, odkud úřadoval, pátrali po nápadně drahých dovolených či nemovitost­ech. Nic, co by mohli použít, policisté nenašli. Změnil to až chycený Horáček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia