Lidové noviny

Céčka pořád táhnou

O legendární hračku Husákových dětí je zájem neustále. Oblibě pomohlo i výročí sametové revoluce

-

céčka potřebují do konkrétníh­o data, většinou na retro party, kam si brali i tepláky s pruhem a další ‚rekvizity‘,“vypráví.

Vzpomínání za mořem

Ačkoli je plastová hračka pojmenovan­á po třetím písmenu abecedy, v minulosti se vyráběla i v dalších tvarech. Existovala géčka, eska nebo paragrafy. Existuje dnes poptávka po nových podobách místo té tradiční? „Lidé chtějí klasiku. Nic jiného je moc nezajímá,“je si jistý Chmela.

Z klasické linie tvarů vybočují pouze zmíněné paragrafy. Ty si občas objedná nějaká právnická kancelář na firemní oslavu či kupříkladu absolventi práv na popromoční večírek.

Rodinu východočes­kých výrobců však neživí pouze céčka. To by asi ani nebylo možné. Z jejich lisu vypadávají i další předměty: knoflíky, plastové šroubky pro nábytkáře, kolíčky na prádlo nebo háčky. Z těch „zábavných“produktů Chmela a spol. lisují třeba reliéfy hradů, zámků a katedrál.

Jako důkaz se na stole na ukázku postupně ocitají detailně vyvedené výlisky Karlštejna a Týnského chrámu. Jedná se o jemnou práci. Původní raznici před mnoha lety vyrobil pečlivý důchodce – nástrojař. „Je to precizní ruční výroba. To už dneska snad ani nikdo neumí,“posteskne si Chmela.

Hodí se i ke hře

Jeho céčka se během let dostala nejen na sousední Slovensko, ale i do Německa, Nizozemska, Spojeného království nebo do USA. Co tenhle export spojuje? Lidé, kteří stále populární hračku objednávaj­í, jsou českoslove­nští pamětníci. Emigrovali do ciziny, vzpomínky na plastový zázrak svého dětství si však vzali s sebou. Ať jsou jakkoli daleko, chtějí si připomenou­t kus svého dětství, podělit se o vášeň s vlastními potomky nebo se pochlubit zahraniční­mu partnerovi.

Chmelova rodina navíc céčka dál rozdává i po úřadech. Jako úplatek prý už dávno nefungují, udělají ale radost. Když šla Rudolfova manželka do nemocnice, dala pár balíčků rodinného klenotu lékařům. „Paní doktorka s nimi tady hrála čáru,“dozvěděla se při další návštěvě zařízení. I na tuhle „soutěžní“formu použití pověstných céček totiž lidé nezapomněl­i.

 ?? FOTO MAFRA – M. VESELÝ ?? Rudolf Chmela vyrábí céčka přes čtyřicet let. „Za hodinu jsme jich schopni udělat pět tisíc,“říká.
FOTO MAFRA – M. VESELÝ Rudolf Chmela vyrábí céčka přes čtyřicet let. „Za hodinu jsme jich schopni udělat pět tisíc,“říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia