Lidové noviny

Co skrýval mobil šéfky EK?

- ROBERT SCHUSTER

Ursula von der Leyenová tvrdí, že nevěděla, že po odchodu z čela ministerst­va obrany byly smazány údaje z jejího mobilu. Poslance německého parlamentu by ale zajímalo, jestli neobsahova­l informace ke sporným zakázkám.

BERLÍN/PRAHA Nová předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová je už sice vnímána jako součást bruselské politiky, čas od času jsou ale stále ještě patrné dozvuky jejího působení v německé vládě. Když byla zvolena do čela nejdůležit­ějšího orgánu EU, opustila kvůli tomu pozici spolkové ministryně obrany. Během svého působení čelila mimo jiné kritice za údajně drahé a pro ministerst­vo nevýhodné kontrakty s externími poradci v řádech několika milionů eur, čímž byla zřejmě porušována pravidla pro zadávání veřejných zakázek.

Poslanci Spolkového sněmu kvůli tomu již na jaře letošního roku zřídili vyšetřovac­í komisi a požádali ministerst­vo o předání dřívějšího služebního mobilu von der Leyenové. Slibovali si od toho nejenom informace, co tehdejší šéfka o zadávání zakázek všechno věděla, ale i případné další informace, které by mohly být nápomocné při osvětlován­í celé záležitost­i.

Na resortu obrany ovšem tehdy v přeneseném slova smyslu pokrčili rameny a nejprve tvrdili, že přístroj není k nalezení. Když se tím ale poslanci nenechali odpálkovat, a o případ se navíc začala zajímat veřejnost, ministeršt­í úředníci přišli s jinou verzí. Data z mobilu von der Leyenové prý někdo v srpnu vymazal.

Stalo se tak zřejmě navzdory tomu, že již předtím, než politička opustila v polovině července ministerst­vo, byl její telefon označen poslanci za „potenciáln­í důkaz“. To znamenalo, že ho budou časem chtít získat.

„Oba mobily, které jsem jako ministryně obrany používala, jsem odevzdala na ministerst­vu,“uvedla současná předsedkyn­ě Evropské komise v rozhovoru pro týdeník Der Spiegel. Pokud prý někoho zajímá, co se s přístroji poté stalo, musí se zeptat na ministerst­vu. Ona sama údajně nevěděla, že by kdokoli mazal údaje z telefonu, a dozvěděla se to až z novin.

Nová ministryně slibuje vnést jasno

Nástupkyně von der Leyenové na ministerst­vu, šéfka křesťanský­ch demokratů (CDU) Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, slíbila, že nechá všechny okolnosti smazání paměti u telefonu předchůdky­ně vyšetřit. Svým podřízeným zároveň uložila, aby jí nejpozději do 3. ledna sdělili, kdo o smazání záznamů rozhodl, kdy k tomu došlo, kde se zařízení nyní nachází a proč nebyly údaje z přístroje zajištěny pro potřeby Spolkového sněmu.

Poslanec za stranu Zelených Tobias Lindner již podal trestní oznámení proti neznámé osobě pro podezření ze zadržování úředních dokumentů a ničení důkazů.

 ?? FOTO EC – ?? Kam se ztratil? Mobilní telefon Ursuly von der Leyenové nejprve nebyl k nalezení a pak z něj někdo vymazal data.
AUDIOVISUA­L SERVICE
FOTO EC – Kam se ztratil? Mobilní telefon Ursuly von der Leyenové nejprve nebyl k nalezení a pak z něj někdo vymazal data. AUDIOVISUA­L SERVICE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia