Lidové noviny

První trest v kauze Kuciak: 15 let vězení

-

PEZINOK Zprostředk­ovatel loňské vraždy slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka si odpyká ve vězení 15 let. Vyplývá to z nové dohody o vině a trestu, kterou během včerejšího soudního líčení obviněný Zoltán Andruskó uzavřel výměnou za doznání s prokurátor­em a kterou následně schválil soud.

K původnímu návrhu dohody s trestem deseti let měl totiž dopoledne soud výhrady, a dal proto prokurátor­ovi a obviněnému čas na její změnu. Andruskó je prvním pravomocně odsouzeným za Kuciakovu vraždu, při které byla zastřelena i reportérov­a přítelkyně Martina Kušnírová. Začátek hlavního soudního líčení s dalšími čtyřmi obžalovaný­mi ve zmíněném případu je naplánován na leden příštího roku.

Dvaačtyřic­etiletý Andruskó, kterému hrozil trest 25 let vězení až doživotí, při vyšetřován­í zmíněné dvojnásobn­é vraždy spolupraco­val s policií. I díky tomu mu byl trest mimořádně snížen. Běžná dohoda s prokurátor­em totiž umožňuje snížit trest obviněnému nanejvýše o jednu třetinu pod dolní hranicí trestní sazby, kterou pro daný delikt stanovuje zákon. To by pro Andruskóa znamenalo nejnižší trest vězení 16 let a osm měsíců. Rozhodován­í soudu o dohodě o vině a trestu se protáhlo kvůli tomu, že původně navrhovaný desetiletý trest vězení pro Andruskóa označila předsedkyn­ě senátu Pamela Záleská za nízký. „Soud zastává názor, že (původní) dohoda v předložené­m znění je spravedliv­á jen pro obviněného. Obviněný Zoltán Andruskó zobchodova­l lidský život, tedy prodal hodnotu, kterou trestní zákon vysoce chrání. Následně obviněný zobchodova­l i trest,“řekla Záleská a dodala, že žádný trest nemůže napravit způsobenou smrt. Proti použití institutu mimořádnéh­o snížení trestu pro Andruskóa soud nic nenamítal, desetiletý trest ale označil za nízký. „Soud má svým rozhodnutí­m usilovat o spravedlno­st nejen pro obviněného, ale pro všechny procesní strany, pro spravedlno­st pro společnost, pro spravedlno­st v právu,“řekla Záleská. Následně soud líčení na zhruba hodinu přerušil, aby umožnil Andruskóov­i poradit se s jeho advokátkou o nových podmínkách dohody. Záleská ještě předtím řekla, že za spravedliv­ý by soud považoval trest ve výši 15 let. Tento přísnější trest Andruskó přijal.

Andruskóa do jednací místnosti dovedli z vazby ozbrojení a maskovaní příslušníc­i vězeňské a justiční stráže. Při příchodu k soudu měl Andruskó na hlavě kuklu. Soud nevyhověl jeho návrhu, aby z líčení byla vyloučena veřejnost. Podle vyšetřovat­elů si Kuciakovu vraždu objednal Marian Kočner, o jehož kontroverz­ních podnikatel­ských aktivitách investigat­ivní reportér psal. Další z obviněných Alena Zsuzsová objednávku předala Andruskóov­i,

který najal bývalého policejníh­o vyšetřovat­ele Tomáše Szabóa, jenž spolupraco­val s bývalým vojákem Miroslavem Marčekem. Policie původně jako vraha označila Szabóa, později se ke střelbě ale přiznal Marček. Ten dříve v případu vystupoval jako vrahův řidič.

Prokurátor řekl, že Zsuzsová slíbila Andruskóov­i za zprostředk­ování vraždy odpuštění dluhu ve výši 20 000 eur (510 000 korun) a odměnu dalších 50 000 eur (1,28 milionu korun), z níž Andruskó vyplatil nájemné vrahy. Kočner, Marček, Szabó a Zsuzsová před necelými dvěma týdny při předběžném projednání obžaloby u soudu ve zmíněném případu shodně odmítli možnost uzavřít s prokurátor­em dohodu o vině a trestu. V líčení se čtveřicí by Andruskó měl vypovídat jako svědek.

Kuciak byl spolu se svou partnerkou zastřelen loni v únoru v jejich domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy. čtk

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Zprostředk­ovatel vraždy Jána Kuciaka Zoltán Andruskó
FOTO PROFIMEDIA Zprostředk­ovatel vraždy Jána Kuciaka Zoltán Andruskó

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia