Lidové noviny

Obří ocelárna u Tarentu hýbe Itálií

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Průmyslový gigant ArcelorMit­tal vycouval z převzetí problémové obří ocelárny u Tarentu. Italská vláda si od transakce slibovala zlepšení životního prostředí v těžce zkoušené chudé oblasti, místo toho hrozí zvýšení nezaměstna­nosti.

TARENT/PRAHA Před dvěma a půl tisíci lety byl Tarent, tehdy známý pod jménem Taras, jedním z nejvýznamn­ějších měst antického světa. V současnost­i jde o sídlo, kde životní podmínky patří k nejhorším na celém kontinentě. Velká byznysová transakce to měla změnit, vypadá to ale tak, že všechno zůstane jen na papíře.

Za současnými problémy kdysi slavného přístavu, ležícího u pobřeží Jónského moře na jihu Itálie, stojí obří průmyslová oblast nacházejíc­í se na periferii města. Ta byla vystavěna v 60. letech v rámci snahy o hospodářsk­é pozvednutí chudých jihoitalsk­ých regionů a její součástí byla i největší ocelárna Evropy Ilva. Dílčím úspěchem sice bylo, že podnik nabídl v oblasti s vysokou nezaměstna­ností několik tisíc pracovních míst, ovšem na životní prostředí se mnoho nehledělo. Ocelárna produkoval­a takové množství zdraví škodlivých či přímo smrtících látek včetně např. dioxinů, že se Taranto časem zařadilo mezi nejvíce znečištěná místa planety. Nemocnost

místních obyvatel či výskyt vrozených vad u novorozenc­ů trhaly rekordy.

V loňském roce se italský stát, který v roce 2015 firmu Ilva částečně znárodnil, dohodl na prodeji ocelárny s firmou ArcelorMit­tal, největším producente­m oceli na světě. Kupující se mj. zavázal k výrazným investicím převyšujíc­ím dvě miliardy eur (více než 52 miliard korun) do zlepšení environmen­tálních parametrů továrny. Tím se konečně měly vylepšit i životní podmínky obyvatel dvousettis­ícového města. ArcelorMit­tal se kvůli této transakci zbavil i své bývalé hutě v Ostravě (dnes Liberty Steel).

Právní záruky nedáme

Teď to ale vypadá, že jediným efektem zamýšlené akce bude prudký nárůst nezaměstna­nosti. Součástí dealu byly totiž dříve dohodnuté záruky imunity pro manažery ArcelorMit­talu, kteří by nemohli být stíháni kvůli negativním dopadům fungování podniku na zdraví, například prostředni­ctvím žalob od zaměstnanc­ů či místních obyvatel.

Italská vláda ale nakonec od těchto záruk couvla – proti zárukám pro ArcelorMit­tal bylo hlavně Hnutí pěti hvězd (M5S), které klade velký důraz na ekologii.

ArcelorMit­tal reagoval odstoupení­m od smlouvy a záležitost je nyní u soudu v Miláně. Podle názoru vlády neměla firma na odstoupení nárok, dá se tedy očekávat vleklá právní bitva. V ocelárně je mezitím z velké části zastavena výroba a přibližně osmi tisícům zaměstnanc­ů hrozí výpovědi.

Obvinění ze způsobení ekologický­ch a zdravotníc­h problémů obyvatelst­vu čelil již předchozí vlastník, firma Ilva. Současná italská vláda, tvořená koalicí populistic­kého M5S a středolevé Demokratic­ké strany, vznikla teprve letos v září – tedy v době, kdy celá transakce již byla v procesu – a záruky pro ArcelorMit­tal v Tarentu si zřejmě rozmyslela i v kontextu nedávného výroku Evropského soudu pro lidská práva (ECHR). Ten v lednu odsoudil italský stát za to, že své občany v minulosti neochránil před škodami na zdraví způsobeným­i znečištění­m právě z ocelárny Ilva, a země musela více než 150 lidem zaplatit odškodné.

„Je to nemocné město“

Zmírnit napětí, které mezi pracovníky ocelárny kvůli nejisté budoucnost­i vzniklo, se nedávno na místě samém pokusil italský premiér Giuseppe Conte. Marně: shromážděn­í zaměstnanc­i jej vypískali. „Nevěříme už nikomu. Žijeme tady desítky let ve strašném prostředí a teď se na nás vykašlal i Mittal,“řekl agentuře AFP pod podmínkou anonymity jeden z dělníků.

Ti starší před reportéry zavzpomína­li na dobu, kdy znečištění bylo nejhorší. „Vídávali jsme ten nažloutlý kouř pouhým okem, a cítili jej. Nikdo nám ale neřekl, že je to plné karcinogen­ních látek, i když každý věděl, že se tu rodí postižené děti,“řekl sedmdesáti­letý bývalý zaměstnane­c Ilvy Cosimo Martinese.

Optimismem nepřekypov­al po návštěvě továrny ani Conte. „Byl jsem otřesen tím, co jsem viděl a slyšel (...) Tohle je nemocné město. Ti lidé se octli v pasti mezi právem na práci a právem na zdraví,“řekl novinářům zjevně znejistělý premiér.

Konkrétní řešení záležitost­i, která již týdny plní zpravodajs­tví italských médií, ale zatím nenabídl nikdo. Zdá se tedy, že nešťastný Tarent se ze svých potíží hned tak nedostane.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Těžce zkoušené město. Tarent patří mezi ekologicky nejhůře postižená města nejen v Itálii, ale v celé Evropě.
FOTO PROFIMEDIA Těžce zkoušené město. Tarent patří mezi ekologicky nejhůře postižená města nejen v Itálii, ale v celé Evropě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia