Lidové noviny

Stanice lituje písně „Moje babička je stará ekosvině“

- KOLÍN NAD RÝNEM

Veřejná vystoupení dětských pěveckých sborů zpravidla nikdy příliš vášní nevyvoláva­jí. Naopak platí, že čím menší děti jsou, tím jsou jejich představen­í považována za roztomilej­ší.

Dětský sbor německé regionální veřejnoprá­vní stanice WDR ovšem se svým vystoupení­m nedávno narazil. Jeho sbormistr Željo Davutović přezpíval se svěřenci klasickou dětskou písničku původně pojednávaj­ící o odvážné babičce, která jezdí na motorce.

Nový text ale budí již několik dní emoce v německém veřejném prostoru. Devadesáti­vteřinové video na facebookov­ém profilu stanice muselo být kvůli řadě protestů staženo.

Ve změněném textu se mimo jiné píše: „Moje babička si každý den upeče kotletu, protože maso ze supermarke­tu skoro nic nestojí. Moje babička už teď nelítá letadlem, už se polepšila a namísto toho teď jede desetkrát do roka na plavbu lodí.“Celé to pak vrcholí slokou: „Moje babička jezdí v SUV k doktorovi a přitom přejede dva dědoušky s chodítky,“po čemž pak následuje: „Moje babička je stará ekosvině.“

Satira, kterou nikdo nepochopil

Co bylo původně zamýšleno jako parodie a satira na aktuální celosvětov­ou debatu o záchraně klimatu, ovšem narazilo na nepochopen­í a kritiku.

Zmíněné video bylo sice již krátce po uveřejnění smazáno, avšak počet negativníc­h reakcí a komentářů přesáhl hranici 15 tisíc. Většina z diskutujíc­ích vyčítala šéfovi sboru, že zesměšňuje starou generaci a ještě k tomu zneužívá malé děti.

Kriticky se vyjádřil i místní křesťansko­demokratic­ký premiér v Severním Porýní–Vesfálsku Armin Laschet. „Debatu o nejlepší ochraně klimatu hrotí někteří stále víc do polohy konfliktu mezi generacemi,“uvedl ministersk­ý předseda s tím, že prý není přípustné, aby dospělí zneužili dětí jako nástroje pro prosazení svých cílů. Jiný politik, člen liberálníc­h Svobodných demokratů (FDP) Thomas Nückel, který je členem rady dohlížejíc­í na činnost WDR, uvedl, že snaha využít dětí k poučování ostatních je úplně „mimoňská“.

WDR sídlící v Kolíně nad Rýnem je jednou z největších regionální­ch stanic v Německu. Její šéf Tom Buhrow se již omluvil s tím, že prý bylo hrubou chybou něco takového vůbec pouštět do éteru. Jeho stanice prý nechce společnost rozdělovat, nýbrž spojovat, uvedl Buhrow s tím, že prý sám má 92letého otce, který není „ekosviní“a je na něj hrdý.

V sobotu večer pak WDR dokonce kvůli celé aféře upravila svůj aktuální program a přišla s mimořádným vysíláním. Během pořadu si odpovědní programoví ředitelé veřejně sypali popel na hlavu a snažili se uklidnit emoce. I oni se ještě jednou omluvili a slovo „ekosvině“označili za naprosto nevhodné.

Za celý počin se pak kál i sbormistr Željo Davutović. „Jako hudebník, který se na tom podílel, bych se chtěl omluvit všem, kteří se i přesto, že to bylo označeno jako satira, cítili dotčeni,“reagoval na webových stránkách svého souboru.

Dětem prý bylo předem vysvětleno, co je cílem parodie: Vzít si pomocí humorného textu na mušku konflikt mezi zástupci mladé a starší generace. Sbormistr také uvedl, že sbor prý má zkušenosti s četnými vystoupení­mi v domovech důchodců a dosud si nikdo na to, co děti zpívaly, nestěžoval.

 ?? REPRO LN ?? Nepochopen­í vyvolal pokus o satirickou píseň rozhlasové stanice WDR
REPRO LN Nepochopen­í vyvolal pokus o satirickou píseň rozhlasové stanice WDR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia