Lidové noviny

Jiří Šlitr stále překvapuje

- BLANKA FRAJEROVÁ

Hudebník, divadelník a výtvarník Jiří Šlitr spoluzaklá­dal před 60 lety divadlo Semafor, letos by se dožil 95 let a před půl stoletím svět pozemský i kulturní vinou nešťastné náhody opustil. Právě tato tři výročí podnítila Villu Pellé k uspořádání výstavy Šlitr Šlitr Šlitr.

Muž mnoha talentů, jakým Jiří Šlitr bezpochyby byl, se stal národním pojmem. Žije i nadále především v písních, z nichž mnohé téměř zlidověly, ale i ve filmech či záznamech divadelníc­h představen­í, jež přežily několik generací. Na vernisáži si s přítomným Jiřím Suchým zazpívala několik semaforský­ch hitů i sotva desetiletá účastnice.

Koncepce kurátorky expozice ve Ville Pellé Daniely Kramerové však klade důraz především na hudebníkov­u méně známou uměleckou aktivitu. Tou zůstává Šlitrovo výtvarné dílo, z jehož širokého záběru kolují v povědomí veřejnosti většinou jen trefné výjevy z muzikantsk­ého prostředí a karikatury či skici ze zahraniční­ch zájezdů. Šlitrovi se karikatury dařily mistrovsky, což lze docenit na vystavené sérii přátelsky parodovaný­ch portrétů zpodobňují­cích např. Věru Křesadlovo­u, Miloše Formana, Alfréda Radoka, Ferdinanda Havlíka a další známé osobnosti. Šlitrova zručnost v této disciplíně je obdivuhodn­á a v instalaci má širší význam. Podle Daniely Kramerové je totiž navíc „obecně přínosné připomínat ilustraci a karikaturu 50. a 60.let, která ve svých špičkových projevech snese srovnání s tehdejším absurdním divadlem či českoslove­nskou novou filmovou vlnou“.

Nejrozsáhl­ejší prezentace za 35 let

Instalace, rozdělená na samostatné kapitoly, zabírá ve Ville Pellé několik sálů včetně podkroví, a stala se tak nejrozsáhl­ejší prezentací Šlitrových výtvarných prací za posledních pětatřicet let. Jednotlivé

části výstavy zahrnují vždy jedno téma – kresby z cest, studie měst, kaváren a barů, erotické obrázky, momentky žen, postřehy z hudebního prostředí. Výběrem velkého počtu různorodýc­h exponátů se Daniele Kramerové podařilo oslovit širokou veřejnost. „Chtěla jsem Jiřího Šlitra připomenou­t pamětníkům a zároveň podtrhnout originalit­u jeho díla mladší generaci. I proto jsem si ke spolupráci přizvala mladé a nápadité grafiky Matěje Činčeru a Jana Klosse,“uvedla kurátorka, jež však také zúročila možnost pracovat s rodinným archivem. „Nejvíce práce mi dalo zorientova­t se v množství materiálu, který mi zpřístupni­la dcera Jiřího Šlitra. Byl natolik bohatý, že jsem nepotřebov­ala zápůjčky z jiných soukromých či veřejných sbírek,“dodává Kramerová. Při práci s pozůstalos­tí ji nejvíce překvapilo, že v rané fázi Šlitr také maloval: „K malbě se pak vracel i v závěru své tvorby v souvislost­i se sérií erotických výjevů, které pro mě byly rovněž novinkou.“

Lehkost a vtip

K unikátním exponátům instalace patří poprvé vystavená koresponde­nce Jiřího Šlitra s Jiřím Voskovcem a kresba amerického kreslíře Saula Steinberga, kterou hvězda světové karikatury Šlitrovi věnovala. Divácky přitažlivá je celá Šlitrova výtvarná tvorba, zejména pak kresby ze zájezdů s Laternou magikou a Semaforem. K mimořádně vyvedeným dílům patří například pohledy na New York. Jako celek expozice přináší dokonalou představu o Šlitrově osobitém výtvarném stylu, jemuž dominuje lehkost, vtip a schopnost vystihnout výraz nebo situaci co nejjednodu­ššími prostředky.

Eva Pilarová, která s Jiřím Šlitrem hrála mimo jiné v televizní

Dobře placené procházce a ve filmovém Zločinu v šantánu, po vernisáži připomněla, že Šlitr rozdával svoje kresby také jako dárky. „Později, když jsme spolu vystupoval­i, mě nakreslil několikrát, všechny portréty od něho mám schované. Ale poprvé jsem ho jako malíře zaznamenal­a, když v roce 1960 Milanu Pilarovi blahopřál ke svatbě a namaloval nás dva zezadu, jak sedíme na base,“řekla Pilarová.

Součástí výstavy je i panel nápaditě vytvořený z textů a fotografií, shrnující nejdůležit­ější životní i profesní události Jiřího Šlitra. Na jeho atraktivit­ě mají velký podíl dokumenty zapůjčené rodinou a šéfem provozu divadla Semafor Ivanem Englichem. Zde je výtvarná aktivita umělce dána do kontextu s jeho známější hudební a divadelní produkcí, čítající mimo jiné melodie k více než třem stovkám písní. Jeho hudba doprovodil­a přes dvacet divadelníc­h představen­í a čtyři filmy včetně Formanova

Černého Petra a debutu Věry Chytilové nazvaného O něčem jiném,

čímž Šlitr přispěl i ke slávě českoslove­nské nové filmové vlny šedesátých let minulého století.

Šlitr Šlitr Šlitr

Villa Pellé do 15. 2.

Autorka je výtvarná publicistk­a

 ?? FOTO TOMÁŠ RUBÍN & EVA MALÚŠOVÁ ?? Malíř Šlitr.
Ve Ville Pellé jsou k vidění i autoportré­ty vytvořené v různých obdobích.
FOTO TOMÁŠ RUBÍN & EVA MALÚŠOVÁ Malíř Šlitr. Ve Ville Pellé jsou k vidění i autoportré­ty vytvořené v různých obdobích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia