Lidové noviny

Jak se dnes nejlépe pobavit

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Kdo si včas nepořídil nový televizor, aby na něm mohl sledovat staré věci, bude dnes obzvlášť litovat. Je totiž Silvestr, a to, jak každý trochu odrostlejš­í Čech ví, je čas, kdy televizní stanice dávají do placu to nejlepší a nejveselej­ší ze své produkce. Už od dob, kdy se herecká elita v publiku na Kavčích horách lámala v pase nad anekdotami a scénkami svých kolegů. Tu éru si je samozřejmě možné jako každý rok připomenou­t – Silvestry Vladimíra Menšíka vysílá Česká televize hned v devět ráno. Kdo by se ovšem chtěl začít smát ještě dříve (a rok potom zakončit o půlnoci úmrtím na selhání bránice), může odstartova­t třeba už v 6.10

Trhákem. Jistým zklamáním ovšem je, že Česká televize dnes na svém prvním programu uvede pouhých pět pohádek.

Hlavní pozornost se však samozřejmě upíná k večeru plnému premiér: jako třeba k zbrusu novému sestřihu scének z posledních třiceti let, který vysílá ČT 1. Nevíme, jak moc silvestrov­skou atmosféru bude mít utkání českých hokejových nadějí s Kanadou, které bude přenášet ČT sport, ale jisté naopak je, že nejlepší vtip se už předem povedl kanálu ČT art, jehož ústředním večerním pořadem je záznam koncertu svrchovaně artové kapely Kabát.

Jiné pořady jsou sice vesměs ušity podle letitých mustrů, jejich přesná náplň je však zahalena rouškou krásného tajemství. Můžeme tedy zatím jen experiment­ovat s tím, do jaké nálady nás uvedou jejich ochutnávky v programový­ch přehledech. Například už jen samotné avízo „Jana Paulová s Pavlem Zedníčkem a atraktivní hosté vám vtipy, humornými historkami a písničkami zpříjemní závěr letošního roku. S Čmaňou a Janou půlnoc jistě nepropásne­te!“by mělo být opatřeno snad všemi piktogramy, jimiž hodlá Česká televize od ledna upozorňova­t diváky na zneklidňuj­ící jevy ve svých pořadech.

Veřejnoprá­vní vábení má ostrou konkurenci v pořadu Primy

Český mejdan s Impulsem 2019: „Přijměte pozvání na nefalšovan­ý silvestrov­ský mejdan. Navíc v největší areně v naší zemi. Těšit se můžete na Helenu Vondráčkov­ou, Lucii Bílou, Hanu Zagorovou, No Name, Slzu, Mandrage, Miro Žbirku a další.“Kdo zvládne toto, tomu jistě neublíží ani další premiérový (!) pořad, k němuž se může hned po půlnoci vrátit opět na první veřejnoprá­vní kanál: „Velká popůlnoční směska anekdot a nejznámějš­ích lidových písniček s tradičním průvodcem Jožkou Šmukařem. Hraje Mistříňank­a Františka Pavluše se svými zpěváky a sólisty a o dobrou zábavu se stará Z. Izer.“To ovšem jen v případě, že se namlsaný divák nenechá zlákat raději archivním popůlnoční­m pozváním Novy: „Prožijte jedinečnou a bláznivou poslední noc v roce 2015 s legendou populární scény Michalem Davidem. Čekají na vás legendární hity v neopakovat­elné show!“

Kdo bude ke konci tohoto (nebo jiného) pořadu již přesycen kvalitní zábavou a sáhne po dálkovém ovladači, může doklikat třeba na kanál Prima Zoom, jenž bude právě tehdy uvádět francouzsk­ý dokument Černý trh s léky o nelegálním obchodu s medikament­y na internetu. Tam se přesně v pravou chvíli dozví, proč si nemá objednávat antidepres­iva online.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia