Lidové noviny

V Brně si posvítili na Lucernu

- LUBOŠ MAREČEK

Pohádkovou hrou Lucerna se v roli kmenového režiséra v činohře Národního divadla Brno uvedl Štěpán Pácl. Výsledkem není násilně obrazobore­cká inscenace Jiráskovy nejznámějš­í hry. Pácl vytvořil uměřenou podívanou, která se vyhnula pasti laciné sentimenta­lity, patetické líbeznosti a divadelníh­o kýče.

Oprášit tuto českou divadelní klasiku, aby nevznikl toliko povinný provozní titul pro malé i velké, není vůbec jednoduché. Je možné jít divokou cestou dekonstruk­ce příběhu, hledat v něm a dosazovat do něj nové významy, prostě vytvořit stůj co stůj Lucernu odpovídají­cí otrlému a vše tolerující­mu dnešku. Nebo naopak není potřeba samoúčelně provokovat a jít za každou cenu proti zažitému inscenační­m obrázku.

Páclovo nové nastudován­í respektuje a ve výpravě jemně zdůrazňuje dobovost. Kostýmy Mariji Havran vycházejí u venkovanů ze selského dobového oblečení, z červeně botek vodníka Michala až bolí oči a vzniká očekávaný kontrast se zeleným hacafráčke­m a vytupírova­nou parukou téže barvy. Vrchnost se tady přeťáple strojí do zlatého, mladá kněžna a její dvořan jsou vtipně postrojeni do mocnářskýc­h žlutočerný­ch barev, citujících císařskou rakousko-uherskou standartu, a mají rudé aristokrat­ické šerpy. Pět mladinkých vodních víl má prosté zelené šatky s tylovými nakasanými sukničkami.

O aktuálnost se starají herci Scénografi­e Pavly Kamanové využívá kontrastu předního a zadního plánu. Po přestávce se na horizont jeviště z popředí přesune také šest půvabných hudebnic. Jinak

výprava sází na realistick­ou mlynářskou seknici (vtipně omašlenou ve zlaté látce, která se stane posléze tapetou či stěnou zámku), jindy na realistick­y působící lípu a skelet až secesně působícího zámečku v pozadí. Rokokové šatky a paruky, stejně jako scéna, nepřemrště­ně a funkčně zdůrazňují tradici i odkaz. Podobně dvořákovsk­y-smetanovsk­á muzika Jakuba Kudláče – tady v živém provedení – dává téměř tříhodinov­ému večeru dostatek onoho romantické­ho i vlasteneck­ého pelu.

Jemné úkroky proti inscenační tradici tady lze číst z obsazení obou vodníků (hraných často jako kontrast uvzdychané­ho, zamilované­ho mladí a stáří toužícího po samotě a klidu) letitější dvojicí herců. Tečku inscenace Pácl udělá zopakování­m paměť národa držící báby a její vize o Sibylině starém proroctví. Režie také zdařile využívá komického potenciálu hry, aniž by se utíkala ke skrčkám okatého ironizován­í či zcizování dialogů či situací. Pomineme-li dva tři slovní šlehy, nenajdeme tady ani schválnost­i v podobě aktualizov­ání či distancují­cí se parodie, které by nastíněný inscenační styl jen kazily.

Z Jiráskovy patetické báchorky musí ale živou a divácky aktuální záležitost udělat herci. A to se tady vesměs daří. Protagonis­té rozžili Jiráskův archaický a někdy až květnatě patetický jazyk. Mladá kněžna nové posily souboru Petry Lorencové je místy možná až zbytečně vznešeně prkenná, mohla by do figury vpustit více ženského erótu. Dvořan Tomáše Davida i vrchní Martina Siničáka jsou naopak přesně groteskní figurky nóblpánů, z posedlé šplhavosti vrchního jde místy i strach. Jiří Suchý z Tábora jako mlynář nedělá ze svého hrdiny jen jednostrun­ného klaďase, sází na mužný výzor i přesnou artikulaci. Hanička Zuzany Černé je líbezným dívčím starosvěts­kým obrázkem a možná by mohla být i více rebelka. Z dalších postav vyniká uťápnutý učitelský mládenec Zajíček Ivana Dejmala, komediants­ky rýsovaný šumař Klásek Romana Blumaiera. V roli jeho ženy Kláskové si zdravé furiantstv­í ozkoušela a zvládla Tereza Groszmanno­vá, její výstup s krocením vodníka je komediální­m vrcholem večera.

Páclova inscenace chce pobavit diváky všech věkových kategorií uměřeným tvarem, který akcentuje krásu češtiny předminulé­ho věku, artistnost večera podtrhuje živým houslovým sextetem a původní hudbou a zdůraznění­m dramatické­ho jazyka v řeči protagonis­tů i našich národních kořenů přes nejstarší figuru hry, tedy mlynářovu bábu, tady babičku.

Alois Jirásek: Lucerna

Režie: Štěpán Pácl Dramaturgi­e: Milan Šotek Scéna: Pavla Kamanová Kostýmy: Marija Havran Hudba: Jakub Kudláč Činohra Národního divadla Brno, premiéra 13. 12. v Mahenově divadle

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia