Lidové noviny

Eurochytri­stika

Proti USA se EU paktuje se lháři a vrahy

- Marek Hudema

Evropané si opět stěžují na americkou politiku a hlavně na to, že Spojené státy používají vůči některým nepřátelsk­ým zemím ekonomické sankce. Tentokráte vůči Rusku kvůli plynovodu Nord Stream 2. Země Evropské unie dumají, jak tyto sankce obejít. Jenže tyhle úvahy jsou dost mimo, jak z praktickéh­o, tak z morálního úhlu pohledu.

Přes všechny stížnosti na to, že americká politika je nepromyšle­ná, že sankce jsou neprodukti­vní a že blokují evropské obchody, je málokterá firma ochotna je otevřeně porušit. Obchody s americkými podniky a využívaní amerického finančního systému jsou cennější než kšefty s Rusy. Americká ekonomika je přibližně pětkrát větší, více provázaná se světem a technologi­cky vyspělejší. Proto se Evropa snaží vytvořit „mechanismu­s“, který sankce obejde a trest nedopadne na jednotlivé firmy. Ovšem jak ukázala zhruba roční snaha EU obejít americké sankce vůči Íránu, nefunguje to.

A ano, americká zahraniční politika za prezidenta Trumpa je stálá jako aprílové počasí. Trump občas na spojence kašle a pokud jde o obchod, chová se jako handlíř a neváhá ostatní tvrdě přitlačit ke zdi. Snaha obejít americké sankce ale zároveň znamená postavit se na stranu zemí, na které jsou namířeny, tedy na stranu Ruska a Íránu. Jejich politika vůči Evropě je mnohem horší než politika USA. Ruský prezident Putin lituje rozpadu Sovětského svazu, který si chtěl Evropu podmanit násilím, a vesele Evropanům lže, že své vojáky neposílá na území cizích států, aby je následně za pobyt v těchto zemích veřejně vyznamenal. Íránský režim vůdce Alího Chameneího zase zabíjí své nepřátele i v Evropě a jen díky zmaření části jeho plánů při tom nepřišla o život spousta nevinných Evropanů. Evropské snahy o jednání a kompromis si tyto země vykládají jako slabost.

Pro Evropany je prostě lepší držet se nevyzpytat­elného handlíře Trumpa než se kvůli pár eurům či korunám snažit skamarádit s megalomans­kým lhářem Putinem či agresivním Chameneím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia