Lidové noviny

Havlův mýtus

-

Před pár dny uplynulo už třicet let od doby, kdy se Václav Havel stal poprvé českoslove­nským prezidente­m. A nedávno jsme si také připomněli, že je to už osm let, co tady s námi není. Nešlo si přitom nevšimnout, že mnohé vzpomínky na něj mají velmi silné mytické kořeny.

Už dlouho před Listopadem Havla provázel mýtus obsahující řadu fantazijní­ch prvků, které, ač jim nemohlo ve skutečnost­i nic odpovídat, měly reálný vliv a pomáhaly dotvářet vývoj u nás po 17. listopadu.

Na tento dosud jen vzácně diskutovan­ý aspekt Havlova věhlasu přesně poukázal před mnoha lety filozof a psychoanal­ytik Hynek Tippelt. Konkrétně upozornil na to, že mýtus o Havlovi, který je produktem mechanismů davové psychiky, ve skutečnost­i nese jasné rysy velmi primitivní­ho společensk­ého archetypu obětního beránka.

Obětní beránek (či kozel) je zástupnou obětí, která vykupuje viny svého národa. Havla do této role pasovala jeho jinakost: bohatý a vlivný původ, malý vzrůst, vady řeči, neobvyklá gesta a tiky a téměř beránčí vlastnosti jako jinošskost a až chlapecká zranitelno­st. Především jsou to ale policejní výslechy, věznění a jakási sdílená patočkovsk­o-havlovská oběť, kterou umocňovaly společné motivy „života v pravdě“či „obce otřesených“.

Jako oběť se často prezentuje i Havlovo prezidents­tví. Havel sám se vžil do role dramatika, který se pro národ obětuje na poli politiky, jež mu vzala sílu k napsání nového dramatu. Právě tato oběť vedla spisovatel­e Ludvíka Vaculíka k tomu, že se s až sakrální úlevou zřekl pravomoci prezidenta Havla posuzovat. Podobně probouzela až mytologick­é zanícení u Jana Trefulky, který napsal, že se s Havlem vrátila naděje v sílu pravdivého slova, za něž se ručí srdcem a které musí nakonec prorazit i pancíř.

Havel tím, že se v prezidents­ké roli zřekl soukromé identity, získal možnost identity pro davy a propojení s národem. Díky němu tak Češi získali svoji jednotu, identitu a duchovní zakotvení. Byli národem sametové revoluce, který odmítl popravit své dřívější utiskovate­le, a měli za to respekt na Západě.

Jenže souvislost Havlova života v pravdě s jeho ochotou k oběti má i odvrácenou stránku, totiž paradoxní posílení nezájmu Čechů o stav společnost­i. Lidé si mohli představov­at, že jejich vina spočívajíc­í v adaptaci na nespravedl­ivý režim je vykoupena těmi, kdo žijí v pravdě, a oni už nic nemusí dělat. Primitivní mechanismu­s obětního beránka navíc společnost­i umožňuje pouze se semknout a zbavit se svých vin, nepředstav­uje však model toho, jak si svobodně vládnout.

K tomu naopak může přispět, když začneme vnímat potřebu toho, abychom si připustili dětinskou nevyzrálos­t touhy opět se identifiko­vat se svým prezidente­m/otcem. I když je jasné, že jeho slušnost a přemýšlivo­st nám bolestně chybí.

Havlova oběť má i odvrácenou stránku, totiž posílení nezájmu Čechů o stav společnost­i. Lidé si mohli představov­at, že jejich vina spočívajíc­í v adaptaci na nespravedl­ivý režim je vykoupena těmi, kdo žijí v pravdě, a oni už nic nemusí dělat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia