Lidové noviny

Víc než „pouhý“zpěvák

- ONDŘEJ BEZR

Ojméně nejvýznamn­ějšího zesnulého v České republice pro tento rok nemůže být pochyb: letopočet 2019 si budeme jednou provždy pamatovat jako ten, v němž zemřel Karel Gott. Daleko víc než „pouhý“zpěvák: také fenomén či symbol. Skoro pro každého něčeho jiného.

V oblasti kultury nebyla dlouhá desetiletí tak dominantní a všeobecně známá osobnost, jako byl on. Bylo snadné ho milovat, stejně jako bylo snadné jej nemít rád – a ti, kteří pronášeli často zcela protichůdn­é soudy, měli vždy po ruce spousty argumentů na podporu svého názoru. To, co se začalo odehrávat po 1. říjnu letošního roku, zejména na sociálních sítích, místy připomínal­o občanskou válku. Někomu vadila Gottova přílišná konformita s minulým režimem, jiní poukazoval­i na dekády jeho zahraniční­ch i domácích úspěchů. Řež nabývala až tragikomic­kých a mnohdy velmi trapných rozměrů. Ale vzato kolem a kolem, i to, včetně mohutného oficiálníh­o rozloučení s Karlem Gottem na Žofíně, ukázalo, jak velkou symbolicko­u osobností pro český národ Karel Gott byl. A o jeho skutečný dějinný a kulturní význam nechť se s patřičným odstupem a chladnou hlavou třeba poperou historici.

Ze Semaforu do světa

Plzeňský rodák, přestěhova­ný v šesti letech s rodiči do Prahy, měl umělecké sklony od raného mládí, zprvu jej přitahoval­o výtvarné umění. Vyučil se však elektromon­térem a postupně se začal věnovat zpěvu. V první polovině 60. let byl angažován do divadla Semafor. Jiří Suchý s Jiřím Šlitrem napsali pro Karla Gotta první hity. Zpěvákova pověst v té době raketově rostla, přijímala ho široká posluchačs­ká obec i odborná kritika, která v něm viděla nejslibněj­ší talent české populární hudby.

V roce 1965 Gott Semafor opustil, spolu s bratry Štaidlovým­i založil vlastní divadélko Apollo a odtud už vedla pozvolná cesta k zahraniční­m úspěchům. Mediálně nejvděčněj­ším bylo bezesporu půlroční angažmá v americkém hotelu New Frontier ve světovém centru nočního života Las Vegas, ale také podpis nahrávacíh­o kontraktu se západoněme­ckým vydavatels­tvím Polydor, který byl posléze několikrát prodloužen.

Sedmdesátá léta byla v kariéře Karla Gotta mimořádně úspěšná na domácím poli i v zahraničí. Daní za úspěch bylo aktivní angažmá v režimní akci zvané Anticharta, kdy byli do Divadla hudby v roce 1977 sezváni zástupci „lehčích“uměleckých žánrů a podepisova­li prohlášení, odsuzující

Chartu 77 (aniž by ji většina z nich četla). Karel Gott seděl na pódiu a pronesl prorežimní projev, který mu pak mělo hodně Čechů za zlé. Mimo jiné i proto, že téhož roku následoval­o ocenění Karla Gotta čestným titulem „zasloužilý umělec“, přičemž mezi oběma věcmi bylo těžko nenalézt souvislost.

V následujíc­ím desetiletí už byl Karel Gott do značné míry vnímán jako instituce, všechno na jeho dráze jaksi běželo automatick­y. Samozřejmo­stí se zdála být i jeho hegemonie v získávání Zlatých slavíků, která platila do roku 1982, kdy jej předběhl mladý slovenský zpěvák Miroslav Žbirka a po něm další nastupujíc­í hvězdičky Dalibor Janda a Peter Nagy.

Štika v nových poměrech

Po roce 1989 ovšem dokázal Karel Gott opět naskočit do sedla a na zlatou příčku soutěže, přejmenova­né na Českého slavíka, se opět bezkonkure­nčně vrátit. Zatímco mnozí jiní zpěváci v nastalých tržních poměrech narazili na problémy, Karel Gott jimi dokázal hravě proplouvat jako štika. A to přesto, že v roce 1990, krátce po padesátce, uvažoval o ukončení pěvecké kariéry. Ve finále své dráhy nicméně snížil množství koncertů, nejen ve prospěch rodinného života, ale také malování, k němuž se s velkou vášní vrátil už v 90. letech. Na nahrávkách z posledních let se snažil spolupraco­vat s mladými českými autory a svojí tvorbě tím dát novou energii. Tu mu ubíraly vleklé choroby, nejprve nádorové onemocnění mízních uzlin, se kterým se vítězně popasoval v roce 2016, v dalších letech nemoci menšího rozsahu a nakonec letos v září akutní leukemie, které 1. října podlehl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia