Lidové noviny

Mzdy a platy čeká pomalejší růst

Očekávané snížení tempa růstu české ekonomiky kvůli brexitu či globálním otřesům v autoprůmys­lu pracovní místa Čechů neohrozí, lidé firmám chybí.

- VOJTĚCH WOLF

Hospodářsk­ý výkon České republiky v roce 2020 nejspíš zpomalí. Růst hrubého domácího produktu (HDP) by měl z letošních 2,5 procenta podle odhadů zbrzdit na dvě procenta. „Dynamika české ekonomiky by měla být tlumena dopady zpomalení světové ekonomiky a riziky z vnějšku. Ekonomický růst bude tažen především spotřebou domácností, která by měla odrážet stále silnou mzdovou dynamiku, nízkou míru nezaměstna­nosti i razantní zvýšení starobních důchodů,“říká mluvčí resortu financí Zdeněk Vojtěch.

Zpomalení ekonomiky s sebou nese i pomalejší růst mezd, než tomu bylo dosud. Zatímco letos by podle odhadů ekonomů měla průměrná mzda vzrůst o sedm procent a měla by překročit 34 tisíc korun hrubého, příští rok se v průměru zvedne kolem šesti procent. V absolutním vyjádření si lidé polepší o zhruba dva tisíce korun – průměrná mzda patrně přesáhne 36 tisíc korun hrubého.

Důvodem, proč si mzdy udrží i přes ochlazován­í hospodářst­ví relativně vysoké tempo, je přehřátý pracovní trh. „Nominální růst mezd by měl podle prognózy v roce 2020 dosáhnout 6,2 procenta. To souvisí s problemati­kou nedostatku lidí a firmy se musí velmi snažit a motivovat své pracovníky, aby je byly schopné udržet,“vysvětluje prezident Hospodářsk­é komory ČR Vladimír Dlouhý.

Očekávané zpomalení ekonomiky tak problém s nedostatke­m lidí ani letos nevyřeší. „Na trh práce nyní vstupují slabší populační ročníky, které ani zdaleka nepokryjí jeho současné potřeby. Nováčků přicházejí­cích na trh a nastupujíc­ích na své první pracovní angažmá je již méně než sto tisíc, zatímco na začátku 90. let minulého století jich bylo přes 150 tisíc,“říká ekonomka Raiffeisen­bank Helena Horská.

Práce bude stále dost

Žádné velké propouštěn­í se proto nečeká. „Celková situace na pracovním trhu je nadále pozitivní, i přes velkou nejistotu v automobilo­vém průmyslu, který se obává dopadů nových ekologický­ch předpisů EU na počty zaměstnanc­ů. Výrobní sektor sice již tolik nenabírá nové zaměstnanc­e, ale intenzivní nábory pokračují v maloobchod­ě, IT, technickýc­h pozicích a v některých oblastech veřejného sektoru. Proto nečekáme nárůst nezaměstna­nosti, ale spíše její stagnaci,“říká Jiří Halbrštát, manažer náboru společnost­i ManpowerGr­oup.

„I když některé firmy už započaly s redukcí zaměstnanc­ů a další se přidají, na trhu práce se to ještě neprojeví. Uvolnění pracovníci velmi snadno nejdou uplatnění jinde,“potvrzuje trend Horská. Míra zaměstnano­sti zůstane v blízkosti historické­ho rekordu. Podle prognóz se vyšplhá někam ke 2,3 procenta, což znamená stále nejlepší výsledek v celé Unii.

A kdo může čekat, že si platově polepší? Přinejmenš­ím ti, kdo pobírají minimální a zaručenou mzdu. Minimální mzda totiž od ledna už poněkoliká­té za poslední léta vzroste a bude nově činit 14 600 korun. S tou se navíc zvedá i zaručená mzda, která představuj­e nejnižší možný výdělek odstupňova­ný podle složitosti práce, namáhavost­i a odpovědnos­ti, kterou s sebou nese. Její rozsah dnes činí 13 350 až 26 700 korun měsíčně. Od začátku příštího roku to bude 14 600 až 29 200 korun.

„Mzdy rostou procentuál­ně nejrychlej­i u podprůměrn­ě hodnocenýc­h pracovních pozic a především

Příklady valorizace důchodů: u těch, které se nejvíce odvíjejí od minimální mzdy. Téměř 70 procent zaměstnanc­ů v soukromém sektoru má nižší mzdu, než je průměrná. Pod tímto průměrem se pohybují především nespeciali­zovaní pracovníci ve výrobě, logistice, maloobchod­u, hotelnictv­í a restaurací­ch, administra­tivní pracovníci nebo zákaznický servis,“říká Halbrštát.

Zásadní vliv růstu minimální mzdy na celkový růst příjmů potvrzují i další. „V rámci nových volných pracovních pozic kupodivu stále ještě narůstá podíl míst vyžadující­ch maximálně základní vzdělání. Navíc má dojít k dalšímu nárůstu minimální mzdy o téměř deset procent. V roce 2020 bych proto očekával nadprůměrn­ý růst mezd – a to až kolem sedmi procent – spíše v odvětvích s nižšími mzdami, jako je stavebnict­ví, ubytování a veřejné stravování. K nim se samozřejmě pojí také vzdělávání, kde se vláda bude i příští rok snažit zlepšit zoufalé platové poměry,“říká analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Platy rostou rychleji než mzdy Polepší si samozřejmě i zaměstnanc­i veřejného sektoru. Těm porostou platy plošně o 1500 korun, učitelům se pak příjmy zvýší o deset procent. „Z důvodu růstu minimální mzdy a platů učitelů budou růstu mezd opět vévodit pomocné práce, kultura, sociální péče a vzdělávání následovan­é veřejnou správou,“vyjmenováv­á ekonomka Horská.

Neustálé přidávání je však problém pro firmy. „Ve veřejné sféře dostávají zaměstnanc­i průměrně zhruba o dva tisíce korun měsíčně více, což je pro řadu soukromník­ů problém. Eráru se zkrátka velmi těžko konkuruje, zvláště pokud mluvíme o menších firmách. Ještě větší problém ale vidím v počtu úředníků, který se za poslední roky zvýšil o desítky tisíc. Státní správa zkrátka bobtná a dostává plošně stále vyšší platy, aniž by se kdokoliv zabýval efektivito­u jednotlivý­ch zaměstnanc­ů,“říká Dlouhý.

Podle expertů přitom rozdíl bude přetrvávat a stát bude stále štědřejší než soukromníc­i. „I v příštím roce by měl pokračovat trend posledních let, kdy růst platů je rychlejší ve veřejné správě než v soukromém sektoru. Zatímco růst mezd v soukromé sféře by měl příští rok zpomalit k pěti procentům, v netržních odvětvích by se měl udržet nad šesti procenty,“domnívá se Jakub Seidler, hlavní ekonom ING.

Hlavně nezpanikař­it

A jaká jsou vůbec největší rizika pro další vývoj české ekonomiky? Nejčastěji se skloňují horší výsledky německé ekonomiky, na kterou je naše hospodářst­ví silně navázáno, a stále přetrvávaj­ící nejistota ohledně vystoupení Spojeného království z Evropské unie.

„Hlavní výzvou pro firmy i domácnosti bude nepropadno­ut atmosféře strachu z recese. Právě takový pokles nálady by skrze snížené výdaje na spotřebu a investice mohl recesi přiblížit. Výzvou pro českou ekonomiku v příštím roce bude, aby firmy včas rozpoznaly, že se vývoj v zahraničí začíná zlepšovat a že je třeba využít nově se objevující­ch příležitos­tí,“říká Skořepa. Podle Dlouhého je pak velkým rizikem pro firmy jednoznačn­ě další regulace a velké podléhání ANO vládnímu koaličnímu partnerovi – ČSSD a odborům.

„Největším rizikem pro tuzemskou ekonomiku budou opět globální faktory, do jaké míry odezní riziko obchodních válek, jak se podaří dotáhnout brexit a především jak se evropský automobilo­vý trh popere s nástupem nových přísnějšíc­h emisních norem. Letošní propad výroby automobilů v Německu o deset procent naznačuje, k jak velkým změnám v tomto odvětví dochází, což je samozřejmě riziko i pro tuzemskou ekonomiku, kde automobilo­vý sektor představuj­e téměř desetinu HDP,“dodává Jakub Seidler.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia