Lidové noviny

Mobilní data v Česku jen tak nezlevní

Chystané jarní aukci frekvencí pro rychlé 5G sítě hrozí další odklad To by opozdilo příchod čtvrtého operátora, který by mohl srazit ceny

- ROMAN ŠITNER

Ceny mobilního volání a internetu jsou stále velkým politickým tématem. Čechy zajímá, proč platí operátorům víc, než je běžné v okolních zemích. Vláda už roky slibuje, že se to změní. Své o tom ví exministry­ně průmyslu Marta Nováková (za ANO). Ta na jaře musela ve funkci skončit i kvůli výroku, že si Češi za drahá data mohou sami – málo je totiž využívají.

Skočila na jednu z taktik operátorů. Ti tvrdí, že Češi o data vlastně nestojí a oni z něčeho musí platit náklady na vybudování sítě, nemohou proto zlevnit. Nováková ale nezmínila druhou část problému – že Češi mobilní data využívají málo, protože jsou ve srovnání s dalšími zeměmi drahá.

Horký brambor

I nový ministr Karel Havlíček (za ANO) se musí hodně snažit, aby nepadl do stejné pasti. Premiér Andrej Babiš (ANO) léta slibuje, že zařídí zlevnění. A protože zásadní změna nepřichází, je snadné hodit vinu na některého ministra, případně na náměstka. Ceny mobilních dat stály částečně i za koncem ministra Jana Mládka (ČSSD) před dvěma lety – jeho náměstek Lubomír Bokštefl na několikátý dotaz, proč nejsou v Česku ceny jako v Polsku, odvětil, že kdo chce polské ceny, měl by jet do Polska.

Resort průmyslu se s Českým telekomuni­kačním úřadem (ČTÚ) snaží nějak pomoci zlevnění mobilních služeb. Výsledky jsou ale zatím jen dílčí. Letos se konečně podařilo dotáhnout a schválit novelu zákona o elektronic­kých komunikací­ch, jež posiluje pozici zákazníků vůči operátorům. Od dubna bude snadnější od nich odejít a přejít k jinému. I to má vliv na ceny.

Nyní mohou operátoři počítat s tím, že mají část klientů uvázaných smlouvami. Tato jistota ale skončí. Odejít budou moci snadno i ti, kdo se upsali. Nové tarify, které operátoři ukazují, jsou hlavně snahou udržet si zákazníky, aby s prvním dubnem nezačali utíkat ke konkurenci.

Ceny sice klesají, ovšem ne tak, jak je potřeba. Žádný z českých operátorů nenabízí tak výhodné tarify, jaké jsou běžné v řadě evropských zemí. Relativně slušnou nabídku dostanou jen ti, kdo jsou ochotni za měsíc utratit více než tisíc korun. Za 250 korun, za což jsou v Polsku nebo Rakousku zajímavé nabídky plné volání i dat, toho Čech moc nedostane. Tedy pokud nevolá přes korporátní tarify, ty jsou v Česku historicky zlomkem běžných cen.

Dlouhé čekání na čtvrtého Hlavní změnu pro domácnosti má přinést až příchod čtvrtého operátora, tedy někoho, kdo by se trojici O2, T-Mobile a Vodafone postavil a atraktivní cenou se pokusil získat pro sebe podíl na trhu. Jenže ani to není tak jednoduché. Aby mohl nový hráč přijít, musí mít přidělené frekvence.

Ty v Česku může získat v chystané aukci. Původně měla být nejpozději letos na podzim, pak se začalo mluvit o lednu 2020. A ministr průmyslu Havlíček stále častěji mluví o odkladu. Obává se, že by aukce nového operátora přinést nemusela. Tedy že se tu měsíce pracuje na něčem, co místo zlepšení trhu a nižších cen přinese nakonec jen další zabetonová­ní pozic stávajícíc­h operátorů.

Výsledek aukce totiž není zaručený. Cílem je čtvrtého operátora zvýhodnit, aby vůbec přišel. Na druhé straně ale stojí právní týmy stávajícíc­h operátorů a snaží se maximálně tlačit na to, aby neztratili svou pozici. I když ČTÚ těmto tlakům odolává (většinu připomínek operátorů dokázal smést ze stolu), ministr stejně jako další lidé z politickou odpovědnos­tí už tak odolní být nemusí. Aukce může skončit soudními spory, arbitrážem­i nebo zkrátka jen nezdarem.

Tato nejistota zatím vede jen k odsouvání aukce. Tedy i odsouvání možného příchodu čtvrtého operátora. Pokud ČTÚ vyhlásil aukci již v lednu, mohl by mít v červenci nový operátor přidělené frekvence a v létě 2021 by mohl vstoupit na trh. Zatím se ale vše sune spíše k roku 2022.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia