Lidové noviny

Nový rok s vyšší rodičovsko­u

Na zvýšený příspěvek mají nárok rodiny, které ho k 1. lednu stále pobírají Ne všichni ho ale stihnou vyčerpat

- IVANA PEČINKOVÁ

Rodiče dětí mladších čtyř let mohou počínaje zítřejším dnem čerpat místo dosavadníc­h 220 tisíc celkem 300 tisíc korun rodičovské­ho příspěvku. A pokud se jim narodila dvojčata či vícerčata, pak 450 tisíc korun místo současných 330 tisíc. Navíc mohou svou ratolest dávat na dvojnásobn­ě delší dobu do jeslí či dětské skupiny, aniž by se jim příspěvek krátil. Rodiny, kterých se zvýšení příspěvku týká, v nejbližší době obdrží dopis se všemi potřebnými informacem­i.

Vláda doslova na poslední chvíli položila pod vánoční stromek dlouho očekávaný dárek: zvýšila celkový rodičovský příspěvek. Podmínkou čerpání zvýšeného limitu je, aby dítěti k 1. lednu 2020 byly méně než čtyři roky a aby jeho rodiče k tomuto datu měli na rodičovský příspěvek platný nárok. Tedy aby příspěvek dostali vyplacený ještě přinejmenš­ím za leden 2020 (s výplatou v únoru 2020). Kvůli limitu maximální měsíční dávky ale ne všechny rodiny stihnou vyčerpat celou částku.

Rodin, které na větší peníze dosáhnou, je v současnost­i podle údajů ministerst­va práce a sociálních věcí (MPSV) asi 280 tisíc. Jejich počet rozšíří ty, v nichž se dítě narodí v novém roce. Netýká se tedy rodičů, kteří již čerpání rodičovské­ho příspěvku ukončili.

Poslanci odklepli také zvýšení počtu hodin, po které může dítě mladší dvou let – a jehož otec či matka pobírá rodičovský příspěvek – pobývat v předškolní­m zařízení. Doposud mohly takové děti trávit čas v jeslích či dětské skupině maximálně 46 hodin měsíčně. Od ledna se tento limit zdvojnásob­uje na 92 hodin. U dětí nad dva roky se docházka do předškolní­ho zařízení nesleduje.

Musím zažádat? A kde? Celkový limit se těm, kdo mají podle novely nárok na zvýšení, zvedne automatick­y. To umožňuje buď zvýšení měsíčně pobírané částky, anebo prodloužen­í doby čerpání. Anebo kombinaci obojího. Rodiče, kteří nechtějí měnit měsíční částku, se nemusejí starat o nic. Na účet jim bude chodit stále stejná částka, a to až do vyčerpání limitu nebo do završení čtvrtého roku věku dítěte. To znamená, že pokud by původní limit 220 tisíc korun vyčerpali dříve, doba vyplácení se jim automatick­y prodlouží. Pokud tedy například někdo pobírá deset tisíc korun měsíčně, bude s touto částkou moci zůstat s dítětem doma o osm měsíců déle.

Ti, jejichž dítěti se blíží čtvrté narozeniny, však budou chtít peníze čerpat rychleji. Tito rodiče si musejí sami o úpravu měsíční výše požádat. Mohou tak učinit na úřadu práce osobně, písemně nebo elektronic­kým formulářem, který je dostupný na internetov­ých stránkách tohoto úřadu. Výši měsíčního příspěvku mohou měnit jednou za tři měsíce.

Kolik dostanu?

Měsíční rodičovský příspěvek záleží na několika faktorech. Vedle celkového limitu a výše předchozíc­h příjmů rodiče (počítá se průměrný hrubý příjem v posledních 12 měsících), je to doba čerpání příspěvku. Tu si může každý rodič určit sám. Je na jeho rozhodnutí, zda chce pobírat měsíčně více, zato však po kratší dobu, anebo si naopak peníze rozdělit do delšího období. Příklad – matka s platem 30 tisíc korun hrubého, jíž se narodí dítě v lednu 2020, chce po skončení mateřské dovolené být doma dalších 36 měsíců. V takovém případě bude podle webové kalkulačky Penize.cz měsíčně dostávat 8333 korun. Pokud by chtěla být doma jen dva roky, bylo by to 12 500 korun.

Ve všech případech, i kdyby byl předchozí plat rodiče třeba 200 tisíc korun, maximální možný měsíční příspěvek odpovídá částce, kterou předtím matka pobírala coby peněžitou podporu v mateřství. Maximální limit příspěvku, který pobírá matka dítěte po dobu 28 týdnů takzvané mateřské dovolené, je 41 460 korun. U rodičů, kteří nemohou předchozí příjmy doložit (například studenti, živnostníc­i či nezaměstna­ní), je měsíční limit deset tisíc korun u jednoho dítěte a 15 tisíc u dvojčat či vícerčat. I nadále platí, že rodič může při pobírání příspěvku pracovat.

Při rozhodován­í mohou rodiče využít konzultačn­í služby, které nabízí MPSV. Ministerst­vo mimo jiné zřídilo specializo­vanou horkou linku a e-mailovou poradnu. Informace o nich jsou k nalezení na internetov­ých stránkách MPSV v záložce Rodičák. Různé webové portály také nabízejí kalkulačku pro výpočet příspěvku.

Není všem dnům konec

Novelu zákona o státní sociální podpoře, která výši rodičovské­ho příspěvku upravuje, posvětila po velkých diskusích a s řadou rozlobenýc­h rodičů na pozadí Poslanecká sněmovna 17. prosince. Zákonodárc­i hlasovali o dvou návrzích. Vedle vládního, který nakonec prošel, nejprve o pozměňovac­ím návrhu horní komory parlamentu. Ten navrhoval vymezit okruh příjemců zvýšeného příspěvku pouze věkem dítěte.

Řada rodičů s dětmi, kterým v lednu 2020 ještě nebudou čtyři roky, zejména matek samoživite­lek, se totiž již vrátila do práce, protože si kvůli svému nízkému celkovému příjmu rozložila čerpání příspěvku do méně let. Tito rodiče už nyní na dočerpání zvýšeného limitu nárok nemají.

Podle opozičních stran jde o diskrimina­ci nízkopříjm­ových rodin a porušení ústavy. Takových rodin je podle odhadů asi 70 tisíc. Někteří opoziční politici, například místopředs­eda parlamentn­ího výboru pro sociální politiku Jan Bauer (ODS), vyjádřili očekávání, že se tyto rodiny obrátí na Ústavní soud. „Jejich šance přitom nejsou malé,“řekl Bauer.

Řada rodičů s dětmi, kterým v lednu 2020 ještě nebudou čtyři roky, se již vrátila do práce, protože si čerpání příspěvku rozložili do méně let. Ti už nyní na dočerpání zvýšeného limitu nárok nemají.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Maximální limit příspěvku, který pobírá matka dítěte po dobu 28 týdnů takzvané mateřské dovolené, přesahuje 40 tisíc korun. Ale u rodičů, kteří nemohou předchozí příjmy doložit, je měsíční limit deset tisíc korun u jednoho dítěte a 15 tisíc u dvojčat či vícerčat.
FOTO SHUTTERSTO­CK Maximální limit příspěvku, který pobírá matka dítěte po dobu 28 týdnů takzvané mateřské dovolené, přesahuje 40 tisíc korun. Ale u rodičů, kteří nemohou předchozí příjmy doložit, je měsíční limit deset tisíc korun u jednoho dítěte a 15 tisíc u dvojčat či vícerčat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia