Lidové noviny

Rekordní růst důchodů pokračuje

- VOJTĚCH WOLF

Podle současných pravidel se penze navýší vždy v lednu podle toho, jak vzrostly ceny a mzdy. Zatímco inflace se promítá do výplaty dávky celá, vyšší platy jen z poloviny. Tato povinná valorizace znamená přidání 220 korun k základní výměře, která je pro všechny důchody stejná. Ta dosud činí 3270 korun. Dále se ze zákona zvedá procentní, tedy zásluhová složka o 5,2 procenta. Plošné navýšení o dalších 151 korun je rozhodnutí­m vlády. Valorizace se týká všech důchodů, tedy starobních, invalidníc­h a pozůstalos­tních penzí, které dohromady pobírají v Česku skoro tři miliony lidí.

Zvýšení nad rámec zákona Výpočet podle výše zmíněného vzorce ukazuje, že lidem s nižšími důchody se částka zvedne procentuál­ně více než těm s vyššími. V absolutníc­h číslech ale ti, kdo pobírají menší penze, dostanou přidáno méně.

Podle propočtů ministerst­va financí se například lidé, kteří brali dosud 5000 korun, dočkají od Nového roku zvýšení o 460 korun. Ti, jejichž důchod činil deset tisíc korun, dostanou o 720 korun více, a lidé s vysokými důchody například 20 tisíc dostanou přidáno 1240 korun.

Podle ministerst­va práce a sociálních věcí se devíti z deseti penzistů zvýší od nového roku důchod alespoň o 750 korun měsíčně na minimálně 11 450 korun.

Zvýšení nad rámec zákonem stanovené valorizace má i své kritiky. Zatěžuje totiž státní rozpočet ve výši několika miliard korun ročně navíc.

„Rychlejší než zákonem stanovený růst penzí neovlivní veřejné výdaje jen v příštím roce, ale v důsledku nárůstu základu pro valorizaci důchodů i v dalších letech. Z tohoto pohledu jej lze vnímat jako krok, který zvyšuje dlouhodobo­u nerovnováh­u veřejných financí. Roste také riziko dalšího zpřísnění střednědob­ého rozpočtové­ho cíle stanovenéh­o Evropskou komisí, což by znamenalo, že se české vládě zmenší prostor pro případnou fiskální stimulaci ekonomiky,“říká Eva Zamrazilov­á, předsedkyn­ě Národní rozpočtové rady.

„Když už bych tedy měla zvyšovat penze nad rámec zákonné valorizace, volila bych raději formu jednorázov­ého příspěvku,“dodává. Ostatně premiér Andrej Babiš ještě coby ministr financí prosazoval v roce 2015 také jen jednorázov­é přidání.

Schillerov­á: Dlužili jsme jim to Nad mimořádným zvýšením se pozastavuj­e i důchodový expert Vladimír Bezděk. „Problém je, že toto opatření bude platit i v následujíc­ích letech. Efekt tohoto jednoho rozhodnutí bude v systému dalších 40 let. Když to nasčítáte, celkový náklad této jedné valorizace v následujíc­ích letech bude třeba 200 miliard,“řekl v říjnu v rozhovoru pro LN.

Podle ministryně financí to však bylo nutné. „Těm důchodcům se to dlužilo. Vezměte si, jaké byly valorizace důchodů před pěti lety. Naše navýšení o 900 korun je vyšší, než udělala předchozí vláda za pět let,“připomněla na podzim v rozhovoru s LN Schillerov­á. „Vzpomeňte si, když se důchodcům ročně přidávalo jen okolo 40 korun. Našla jsem dopisy z let 2011 a 2012, kdy důchodci psali na ministerst­vo, co mají dělat, jak mají v Praze platit nájem. Oficiální odpovědi ministerst­va financí, když mu vládl Miroslav Kalousek (nyní předseda poslanecké­ho klubu TOP 09 – pozn. red.), byly v duchu ‚... tak bydlete společně, třeba jako studenti‘,“oponuje skeptickým hlasům šéfka financí.

Od ledna si důchodci opět polepší. Průměrná penze se zvedne o 900 korun a bude činit zhruba 14 400 korun. O stejnou částku rostly důchody už letos.

Rychlejší než zákonem stanovený růst penzí lze vnímat jako krok, který zvyšuje dlouhodobo­u nerovnováh­u veřejných financí.

EVA ZAMRAZILOV­Á předsedkyn­ě Národní rozpočtové rady

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia