Lidové noviny

Bod může být hodně cenný

- ROBERT RAMPA

Hokejoví junioři podlehli Spojeným státům 3:4 po prodloužen­í. Získaný bod jim však před dnešní porcí rozhodujíc­ích duelů o postup do play off na domácím MS pomohl.

OSTRAVA Dnes od 19 hodin čeká české mladíky poslední duel v základní skupině. Proti Kanadě to může být buď bitva o všechno, nebo také mohou hrát jen o místo, z něhož půjdou do play off.

Díky včerejšímu zisku bodu se už nemusí bát horší bilance s Německem v případě, že Rusko si v odpoledním zápase s Německem poradí v základní hrací době. Pokud by ovšem Rusové zvítězili až v prodloužen­í (a Češi prohráli za nula bodů s Kanadou), postoupí oni i Němci a na Čechy stejně zbude boj o záchranu.

„Šli jsme do zápasu s tím, že jdeme vyhrát, ale každý bod se počítá, jsme za něj strašně rádi,“říkal střelec vyrovnávac­í branky na 3:3 Petr Čajka.

Hodně vyloučenýc­h

Českou reprezenta­ci proti Spojeným státům opět trápil vysoký počet faulů, který se proti Spojeným státům vyšplhal až na číslo sedm, ostatně hned to první soupeř využil. Šestkrát se provinil i on, čehož Češi využili dvakrát.

Začátek zápasu nebyl pro Čechy vůbec dobrý. Američané nastoupili s větší chutí a energií, přičemž jejich tlak umocnilo vyloučení Kučeříka z druhé minuty. Právě kvůli tomu Češi poprvé inkasovali, Robertson poslal puk zpoza brány na Pintoa, u něho sice stál obránce Dajčar, jenže soupeře bránil jen ledabyle. Proto měl Pinto možnost vystřelit.

Za brankářem Lukášem Paříkem zvonila navíc v dalších minutách hned dvakrát tyčka, a to po střelách Pivonky a Caufielda, přičemž na střely to bylo v tu chvíli pro jejich tým 10:1. Jenže pak následoval­y výborné chvíle útočníka Jeníka a zejména obránce Zábranskéh­o, který vyrovnal v desáté minutě přízemní střelou k tyči od modré čáry. Druhý gól český kapitán přidal v závěru první třetiny, kdy využil výtečné nahrávky Teplého k tyči. Vděčit mohl i Jeníkovi, protože po dvou faulech právě na něj šli Američané do tří.

Prostřední část ovládli ovšem Američané, hned zkraje vyrovnal při signalizov­aném vyloučení Kaliyev, jeho gól muselo přitom potvrdit video. Na 3:2 vyrovnal ve 27. minutě Drury, jemuž úžasně nahrál po otočce Zegras.

Do třetí třetiny nastoupil národní tým bez zraněného Jeníka, který si pochroumal levé koleno po střetu s Pivonkou.

Ve 47. minutě se Češi radovali

Česko USA

Branky a nahrávky: 10. Zábranský (Klikorka), 19. Zábranský (Plášek, Teplý), 49. Čajka (Kubíček) - 4. Pinto (Robertson, Wahlstrom), 22. Kaliyev (Zegras, Miller), 27. Drury (Zegras, Kaliyev), 64. Caufield (Turcotte). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Vikman (Fin.) - Nordlander (Švéd.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 7:6. Využití: 2:1. Diváci: 8693 (vyprodáno).

Česko: Pařík - Zábranský, Klikorka, Kubíček, Kučeřík, Haš, Dajčar - Jeník, Pytlík, Plášek - Teplý, Čajka, Blümel - Raška, Pavel, Myšák - Pekař, Šik.

USA: Knight - Harris, Samuelsson, Stastney, Miller, Emberson, Jones, York Wahlstrom, Pinto, Robertson - Kaliyev, Drury, Zagras - Caufield, Turcotte, Beecher - Ford, Hall, Brink - Pivonka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia