Lidové noviny

Silvestrov­ské hrátky

Šachový humor je zábavou jen pro zasvěcené

-

diagramu máte naopak zkusit najít tah, kterým by bílý černému mat nedal!

Mat 3. tahem

(diagram 2)

Pro druhý problém je třeba nejprve uvést definici pravidla proměny: „Když pěšec dojde na poslední řadu, hráč jej promění v jakoukoliv jinou figuru dle své volby.“Již z prvního pohledu na druhý diagram je totiž zřejmé, že právě proměna pěšce d7 bude hrát v řešení úlohy klíčovou roli...

Mat 8. tahem

(diagram 3)

Zatímco první úloha byla jen pro rozcvičení a asi vám moc času nezabrala, tato úloha je složitější.

Než se podíváte na správné řešení, zkuste se do této pozice pořádně ponořit. Velký talent indického šachu Nihal Sarin ji ve dvanácti letech vyřešil za pár vteřin, normálním smrtelníků­m ale zabere určitě víc než pár minut.

Autory prvních dvou úloh neznáme, našli jsme je na webu Chessentia­ls.com, řekněme, že patří do šachového folkloru. Naproti tomu skladatel třetí úlohy je dobře známý americký skladatel z předminulé­ho století William A. Shinkman. Vtipný problém s šestipěšce­m zkomponova­l již v roce 1887.

Samomat 8. tahem

(diagram 4)

A ani poslední úloha M. Kirtleyho z roku 1986 není nijak složitá na řešení, ale má půvabné finále – bílý totiž srovná své figury do výchozího postavení. Pro její luštění je třeba jen znát pravidla řešení těchto speciálníc­h úloh – u samomatů je úkolem bílého, aby přinutil černého, aby ho proti své vůli zmatil.

Užijte si Silvestra, a bude-li vám kolega v práci tvrdit, že šachy jsou strašná nuda, mávněte nad tím rukou. Každému není dáno jim porozumět a najít v nich potěšení a zábavu. Hodně štěstí a úspěchů, nejen za šachovnicí, do roku 2020!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia