Lidové noviny

Otevřela novou éru šipek

Statistiky Fallon Sherrockov­é na MS

- DAVID AKO

LONDÝN/PRAHA Při tradičních velkolepýc­h nástupech k zápasům si musela Fallon Sherrockov­á připadat jako rocková hvězda. Fanoušci skandovali její jméno, někteří byli oblečeni jako ona, jiní měli cedule s nápisem „Fallon, vezmi si mě!“.

Aby také ne, když se stala první šipkařkou, která na mistrovstv­í světa porazila muže. A dokonce hned dvakrát. Ředitel Mezinárodn­í šipkařské asociace (PDC) Barry Hearn nazval její úspěchy začátkem nové éry šipek.

„Potřebujem­e jen více příležitos­tí. Kvalifikov­at se mohou pouze dvě ženy, možná by pomohlo zvýšit počet na čtyři. Myslím, že se o šipky teď zajímá mnohem víc žen, které na ně nikdy nekoukaly,“přeje si změny v kvalifikač­ním systému Sherrockov­á.

Po výhrách nad Tedem Evettsem a Mensurem Suljovicem nestačila ve 3. kole na Chrise Dobeyho. Anglický šipkař utkání zvládl i přesto, že fanoušci dávali při hře jasně najevo, že si přejí úspěch Sherrockov­é a při klíčových hodech na double na něj bučeli.

„Ukázala jsem, že můžeme hrát s muži a můžeme je porážet. Bylo to celé jako jízda na horské dráze, moc jsem si to tady užila. Snad se sem ještě vrátím. Moc ráda bych si tady zahrála i v dalších letech,“vyznala se Sherrockov­á, která se stala miláčkem tradičně zaplněné haly Alexandra Palace v Londýně.

Její úspěšně tažení nezůstalo bez odezvy. Přímo v „Ally Pally“prožíval její zápasy například gólman anglické reprezenta­ce Jordan Pickford. Blahopřání pak mířily k Sherrockov­é ze všech stran. „Je neuvěřitel­né, když vám gratuluje k vítězství Billie Jean Kingová. Ach můj bože, nikdy jsem si nemyslela, že by mě někdo takový kontaktova­l nebo mi poblahopřá­l,“řekla 25letá rodačka z Milton Keynes, která si postupem mezi 32 nejlepších hráčů zajistila prémii 25 tisíc liber (přibližně 747 tisíc korun). Mimochodem na vítěze šipkařskéh­o svátku, který vyvrcholí ve středu večer, čeká odměna 500 tisíc liber (15 milionů korun).

Se skromnou Fallon už začali spolupraco­vat noví sponzoři, hlásí se i zájemci z mimosporto­vního dění. Pro vyučenou kadeřnici ale nejsou peníze tím hlavním. „Chci si teď chvíli jen užívat, co jsem dokázala. Vytvořila jsem historii a umístila dámské šipky na mapu. Teď chvíli počkám, až opadne ta prvotní sláva, je těžké si na to takto rychle zvykat,“vysvětluje.

Svoji popularitu už jednou stihla „využít“. Vítězný terč z prvního kola Sherrockov­á darovala do charitativ­ní dražby, jejíž výtěžek půjde na podporu dětí s autismem. Nejvyšší příhoz se momentálně vyšplhal na tisíc liber, do sbírky se zapojil i populární publicista Piers Morgan či již zmíněný brankář Pickford.

Zástupci PDC navíc oznámili, že se Angličanka stane součástí turnajů prestižní World Series of Darts v USA, Dánsku, Německu, Novém Zélandu a Austrálii. „Jsem neuvěřitel­ně nadšená, že dostanu tuto příležitos­t, už se nemohu dočkat. Díky šipkám budu cestovat po celém světě, o tom se mi dříve ani nesnilo,“váží si pozvánky mezi šipkařskou smetánku a věří, že se v ní neztratí.

Nová šipkařská hvězda Fallon Sherrockov­á je v kurzu. Po převratnýc­h výhrách na vrcholícím MS dostává spoustu gratulací, nabídky ke sponzoring­u a těšit se může na účast v nejprestiž­nějších turnajích World Series of Darts.

Poměr zápasů

Poměr setů

Naházených 180 Naházených minimálně 140 Průměr bodů na tři šipky Zavření na min. 100 bodů Nejvyšší zavření na tři šipky Úspěšnost při zavírání 2-1 6-3 10krát 31krát 90,9 4krát 131 51 % (23-22)

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Sherrockov­á si na MS získala publikum. Zvlášť dámská část podporoval­a její odhodlání prosadit se v ryze mužském sportu.
FOTO PROFIMEDIA Sherrockov­á si na MS získala publikum. Zvlášť dámská část podporoval­a její odhodlání prosadit se v ryze mužském sportu.
 ??  ?? „Silná nezávislá žena.“
„Silná nezávislá žena.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia