Lidové noviny

Zlom: Na rakovinu umírá méně lidí

Česko kopíruje trend ze Spojených států, kde rekordně klesl počet skonů na zhoubné nádory

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Američtí onkologové před několika dny oznámili, že v léčbě nádorů dosáhli historické­ho milníku. Na rakovinu tam v roce 2017 umřelo o 2,2 procenta méně lidí než v předešlém roce, což je dosud největší pokles ve statistice vedené od roku 1930.

Úmrtnost na zhoubné nádory přitom rostla téměř celé 20. století, hnaná vpřed především nárůstem počtu rakoviny plic u kuřáků.

Vrcholila v roce 1991 a od té doby v USA počet těch, kteří podlehli rakovině, klesá. Za poslední čtvrtstole­tí o 27 procent, což je celkem o 2,6 milionu zmařených životů méně.

Ale co je hlavní: stejný vývoj v počtu úmrtí na rakovinu lze pozorovat i v Česku. Jen s tím rozdílem, že křivka úmrtnosti vrcholila až v roce 2003 a od té doby klesá. „Dá se říct, že trendy jsou prakticky totožné. Roste nám hlavně prevalence, což je vlastně

O

meziročně méně lidí zemřelo v roce 2017 v USA na rakovinu. Jde o největší pokles od roku 1930.

počet rozléčenýc­h pacientů. To je známka toho, že lidé neumírají, ale přežívají a zůstávají v lékařské péči,“řekla LN profesorka

Jana Prausová, předsedkyn­ě České onkologick­é společnost­i.

Potvrzují to i poslední čísla, která LN poskytl Ústav pro zdravotnic­ké informace a statistiku. V roce 2010 zemřelo na rakovinu 27,8 tisíce Čechů a i v roce 2017 to bylo podobné číslo – 27,3 tisíce. Jenomže v roce 2010 žilo jen 440 tisíc onkologick­ých pacientů, zatímco v roce 2017 se léčilo na rakovinu 580 tisíc lidí. To znamená, že dnes méně pacientů umírá a více jich přežívá.

I to je důležité. „Češi se dožívají vyššího věku než Američané při méně než polovičníc­h nákladech na zdravotnic­tví,“upozornil David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny. Poukázal tím na fakt, že Američané ročně dají na zdravotnic­tví více než 17 procent hrubého domácího produktu. Naděje na dožití při narození tam přitom činí 78,6 roku, což je o půl roku méně než v Česku, kde na tento účel jde jen sedm procent HDP.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia