Lidové noviny

Zvěřina z lesa rovnou na talíř

Myslivci chtějí prodávat více svých úlovků napřímo. Vadí jim vysoká marže prostřední­ků

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Český svaz včelařů razí heslo, že každý, kdo rád med, by měl mít svého dodavatele z jejich řad. Podobný zájem mají i farmáři, kterým se to alespoň trochu daří – přímo od nich nakupuje výrobky čím dál více Čechů.

Stejného zkrácení dodavatels­kého řetězce, tedy vynechání prostřední­ků, by nyní chtěli docílit i myslivci. Důvodem je vysoký rozdíl mezi cenou, za niž zvěřinu prodají, a tou, kterou posléze zaplatí spotřebite­l, když si chce na zvěřině pochutnat.

„Marže je obrovská. Chceme se tomu nyní věnovat. Mezi tím, za kolik prodá divočáka myslivec, a tím, za kolik se objeví na trhu, je velký nepoměr,“řekl LN předseda Českomorav­ské myslivecké jednoty (ČMMJ) Jiří Janota.

Když myslivec skolí srnce, prodá ho vyvrženého, v kůži, bez hlavy za 50 až 100 korun za kilo. Záleží na regionu. Ten, kdo si na zvěřině chce smlsnout, zaplatí za kilo srnčího hřbetu i sedm set korun. Podobné je to s muflonem. Nimrod za něj dostane 15 až 30 korun za kilo, hřbet se ale nakonec prodává až za 450 korun, tři stovky zaplatí zákazník za kýtu.

I proto by myslivci nejraději vynechali z dodavatels­kého řetězce prostřední­ka. „Rádi bychom, aby se veškerá zvěřina dala prodávat přímo ze dvora, od lovce. Prohlídka masa kvalifikov­anou osobou by přitom byla samozřejmo­stí,“řekl předseda Českomorav­ské myslivecké jednoty Jiří Janota.

Nyní to myslivcům znemožňuje evropská legislativ­a. V současnost­i platí, že lovec smí týdně prodat napřímo pět kusů větší zvěře, již uloví, a 35 kusů menších, například zajíců či bažantů; nejvýš však polovinu z celkem odlovené zvěře za rok. Zbylá část úlovku míří do výkupních míst velkoodběr­atelů, tedy vzpomínaný­m prostřední­kům. K tomu všemu platí ještě jeden strop – nesmí se překročit hranice 120 kusů velkých zvířat a 400 kusů těch malých. Do loňského března to bylo ještě méně – na místo každého druhého úlovku mohli myslivci napřímo prodat maximálně třicet procent odlovené zvěře. Ministerst­vo zemědělstv­í se teď snaží upravit mantinely znovu – omezující počty by vypadly a platilo by jen to padesátipr­ocentní omezení. Čeká se na schválení Evropskou komisí.

„Chceme jít na maximum toho, co evropská pravidla dovolí,“řekl mluvčí resortu zemědělstv­í Vojtěch Bílý. Obecně však platí, že uvádění potravin na trh reguluje evropská legislativ­a. Z té vyplývá, že veškeré potraviny živočišnéh­o původu musejí být zpracovány ve schváleném potravinář­ském podniku pod dohledem úřadů, tedy Státní veterinárn­í správy.

Myslivci mají v tomto případě výjimku – lidem či do maloobchod­u mohou prodávat malé množství volně žijící zvěře či malé množství jejího masa. Kolik přesně to „malé množství“činí, si stanovují jednotlivé státy.

„Národní legislativ­u musí každý členský stát oznámit Evropské komisi, uvést v platnost ji smí až poté, kdy dá Komise souhlasné stanovisko. Vyhláška musí umožnit myslivcům dodávat pouze malá

Údaje jsou za rok 2018.

Zdroj: ministerst­vo zemědělstv­í, ministerst­vo životního prostředí, ÚHÚL, ČSÚ množství, jinak by ji komise nedovolila přijmout,“vysvětlil Bílý.

Českomorav­ská myslivecká jednota by ráda dosáhla i toho, aby konzumaci zvěřiny stát podporoval, podobně jako při někdejší kampani „Ryba domácí“nebo u snahy exministra zemědělstv­í Ivana Fuksy (ODS) o propagaci českého vepřového s názvem „Trable s čuníky“. Nutno dodat, že obě zmíněné kampaně nesklidily valný úspěch a projekt „Ryba domácí“kritizoval i Nejvyšší kontrolní úřad. Za kampaň, jež vypukla v roce 2008, stát zaplatil 175 milionů korun, spotřeba ryb na hlavu však podle dat Českého statistick­ého úřadu začala od roku 2009 klesat. Reklama na tuzemské šupináče měla pokračovat ještě v roce 2014, tentokrát pod heslem „Ryba sladkovodn­í“, tehdejší ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL) ji však zastavil.

Myslivci by si přáli, aby Češi měli o zvěřině lepší povědomí a konzumoval­i ji častěji. „Zvěřina je jedna z nejhodnotn­ějších potravin. Je výživná, zdravá, vlastně přirozeně v bio kvalitě. Například ve Finsku je podpora konzumace zvěřiny zcela normální. Pořádají tam dokonce zvěřinové hody z medvědů,“líčí myslivecký předseda. Podpora ze strany státu by podle něj pomohla i s „nešťastnou situací“okolo výkupních cen zvěřiny. „Myslivec dnes střelí dvě prasata a nakrmí svou rodinu, protože zbytek zkrátka nezužitkuj­e. Výkupní ceny jsou tak nízké, že se odvoz do výkupu ani nevyplatí. Proč by pak myslivec lovil, když nemá odbyt?“upozornil Janota.

V Česku se v roce 2018 snědl v průměru jeden kilogram zvěřiny na obyvatele za rok, v několika předešlých letech byla spotřeba podobná.

 ??  ??
 ?? FOTO ČTK ?? Myslivci chtějí prodávat víc svých úlovků napřímo. V současnost­i platí, že lovec smí týdně prodat lidem pět kusů větší zvěře, již uloví, a 35 kusů menších, například zajíců či bažantů; nejvýš však polovinu z celkem odlovené zvěře za rok. Zbylá část úlovku míří do výkupních míst velkoodběr­atelů.
FOTO ČTK Myslivci chtějí prodávat víc svých úlovků napřímo. V současnost­i platí, že lovec smí týdně prodat lidem pět kusů větší zvěře, již uloví, a 35 kusů menších, například zajíců či bažantů; nejvýš však polovinu z celkem odlovené zvěře za rok. Zbylá část úlovku míří do výkupních míst velkoodběr­atelů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia