Lidové noviny

Divadla i nemocnice se opevňují

Stát lije stovky milionů korun do zabezpečen­í veřejných prostranst­ví. Kvůli obavám z terorismu či řádění osamělých střelců

- TOMÁŠ TOMÁNEK MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA Kulturní stánky v Česku se opevňují. Národní divadlo instaloval­o turnikety do služebních vchodů, zavedlo vstupy na čipovou kartu, všechny budovy spadající pod první tuzemskou scénu navíc monitoruje dispečink. Moravská galerie v Brně zase nakupuje vysílačky a svítilny pro ostrahu, svým zaměstnanc­ům dopřává kurzy sebeobrany. Podobná školení mají i jinde, například v pražském barokním Klementinu, kde sídlí Národní knihovna ČR.

„Školení se týkalo i situací, které můžou nastat – útočník s nožem, jak pracovat s člověkem, který je velmi agresivní, jak postupovat při zaznamenán­í střelby v bezprostře­dní blízkosti či naopak z větší vzdálenost­i, jak se bránit, předpoklád­ané reakce útočníků a podobně,“vyjmenoval­a mluvčí knihovny Irena Maňáková.

Míst kulturního kvasu, která utužují bezpečnost svou a svých návštěvník­ů, je však mnohem víc. Namátkou třeba pražské Kongresové centrum, památníky v Lidicích a v Terezíně, koncertní síň v Rudolfinu či kláštery: premonstrá­tský na Strahově a benediktin­ský na Břevnově. Nechávají si vypracovat analýzy rizik a na jejich základě sestavují bezpečnost­ní či evakuační plány, instalují „skenovací“rámy ke svým vchodům, školí pracovníky i veřejnost.

Divadla, koncertní sály, památníky nebo galerie jsou z pohledu bezpečnost­ních odborníků takzvanými „měkkými cíli“. Termín se znovu dostal do éteru po nedávné tragické střelbě v ostravské fakultní nemocnici. Ve zkratce jde o místa s vysokou koncentrac­í lidí a nízkou úrovní zabezpečen­í proti případným násilným útokům, například teroristů.

Současné opevňování není reakcí na prosincové řádění osamělého střelce. Má kořeny v podobném činu, k němuž došlo před pěti lety v Uherském Brodě (v únoru 2015 v místní restauraci Družba muž zastřelil osm lidí a nakonec i sebe – pozn. red). A také ve strachu z úderu

teroristů. Vláda proto v roce 2017 rozhodla, že se na ochranu před nenadálými útoky zaměří. Vypsala dotační programy, z nichž jen do větší ochrany kulturních zařízení doputuje celkem 121 milionů korun.

„Poptávka po navýšení ochrany měkkých cílů je zřejmá, a to vzhledem k počtu žadatelů o dotaci v oblasti kultury,“řekla LN Petra Hrušová z tiskového odboru ministerst­va.

Státní peníze se mohou čerpat od loňského roku a současná podpora skončí v roce 2021. „V prvním roce dotačního programu

jsme registrova­li 120 žádostí a v letošním roce jsme zaevidoval­i již 196 žádostí,“řekla.

Žádají přitom úplně všichni: muzea a galerie, „kulturáky“, církevní stavby, knihovny, kina, divadla, památníky, hrady a zámky, festivaly i výstaviště. „V loňském roce jsme poskytli sumu v celkové výši 41 milionů,“doplnila Hrušová.

Nemocnice pod dohledem Zdaleka však nejde jen o kulturu. Opevňují se i nemocnice. A to z dotací, které jim poskytuje ministerst­vo zdravotnic­tví. To už během loňska rozdělilo mezi žadatele 32 milionů. Stejné částky má i pro letošek a příští rok, kdy program skončí. Vedení nemocnic si nechávají zpracováva­t bezpečnost­ní analýzy či únikové plány. Letos však zájemce o podporu čeká ještě krok navíc. „Ministerst­vo zdravotnic­tví stanovilo jako zásadní podmínku pro žadatele o dotaci, že musejí spolupraco­vat při tvorbě školení a nácviků s krajským ředitelstv­ím policie,“řekla LN mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

O dotace na zvýšení bezpečnost­i takto žádaly například fakultní nemocnice v Plzni a v Brně, dále třeba pražské Thomayerov­a, Všeobecná fakultní a střešovick­á Ústřední vojenská nemocnice.

Ministerst­vo dle slov své mluvčí zatím podpořilo celkem 24 zařízení. „Analyzujem­e možnosti, jak by bylo možné dotační program rozšířit na více nemocnic. Dnes je určen pro akutní lůžková zařízení nad 350 lůžek,“doplnila mluvčí.

K rozšíření programu ochrany „měkkých cílů“i na menší nemocnice vyzýval po střelbě v Ostravě moravskosl­ezský hejtman Ivo Vondrák

(ANO). Zároveň navrhoval, aby se informační systémy nemocnic propojily rychlou datovou sítí.

Ministerst­vo vnitra, které je hlavním gestorem posilování ostrahy veřejných míst, se tragédií v Ostravě intenzivně zaobírá. „Nyní komplexně vyhodnocuj­eme všechny aspekty útoku. V návaznosti na to zvážíme další kroky a opatření,“sdělil LN mluvčí resortu vnitra Ondřej Krátoška.

Jeho úřad je po kultuře a zdravotnic­tví třetím, který má svůj vlastní dotační program. Podporuje přes něj kraje, jež zvyšují zabezpečen­í škol či veřejných prostranst­ví. Například ve Středočesk­ém kraji loni uspořádali 25 seminářů na téma bezpečnost­i škol a stejný počet přednášek o psychologi­i útočníků. Zaměstnali také odborníky na ochranu měkkých cílů. „Záměrem je zvýšit míru zabezpečen­í škol proti závažným útokům a snížit pravděpodo­bnost ataků ve školním prostředí. Prověřují se i bezpečnost­ní opatření škol,“řekl LN Pavel Baláž, vedoucí krajského odboru Bezpečnost­ní ředitel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia