Lidové noviny

Na rakovinu umírá míň lidí

-

Důvod, proč stále méně lidí umírá na rakovinu, souvisí především s omezováním kouření, ale také s časnějším odhalování nádorů a s novými i lepšími terapiemi.

Rakovina plic, kterou kouření zapřičiňuj­e, je největším zabijákem. Na její vrub v roce 2019 připadlo v Americe každé čtvrté úmrtí na tuto nemoc. Na druhém místě v žebříčku nádorů, které si vyžádají nejvíce lidských životů v USA, jsou karcinomy prostaty u mužů a prsou u žen. Třetí příčku u mužů i žen zaujímají nádory tlustého střeva a konečníku.

V Česku se novotvary v letech 2013 až 2017 podílely celkem na 25 procentech všech úmrtí. Nejčastějš­í příčinou skonu na novotvary byly karcinomy plic, tlustého střeva a konečníku, slinivky břišní, prsu u žen a prostaty u mužů. Tyto nádory dohromady byly příčinou více než poloviny úmrtí onkologick­ých pacientů.

Ve šlépějích Američanů

V případě rakoviny plic zaznamenal­i američtí onkologové pokles úmrtnosti o 48 procent u mužů mezi lety 1990 a 2016, u žen pak o 23 procent mezi lety 2002 a 2016. „Rozdíly odrážejí odlišné historické vzorce pro užívání tabáku, kdy ženy začaly kouřit hromadně až mnohem později než muži a návyk opouštěly mnohem pomaleji,“uvedla Americká onkologick­á společnost (American Cancer Society).

Časné odhalování nádorů pak přispělo k tomu, že úmrtnost na rakovinu prsu u žen v Americe poklesla o 40 procent mezi lety 1989 a 2016. Počet úmrtí na prostatu spadl o 51 procent mezi lety 1993 a 2016. Úmrtí na rakovinu tlustého střeva a konečníku také poklesla od roku 1970 do roku 2016 o 53 procent. Byl to důsledek intenzivně­jšího screeningu a zdokonalen­í léčby.

Tyto trendy se přitom objevují i v Česku. „Mortalita klesá, dá se říct, u většiny tumorů s výjimkou některých zabijáků, jako je slinivka, kde to bohužel dobré není. Je to v souvislost­i s časným záchytem, se screeninge­m a s výrazně zlepšeným terapeutic­kým postupem, který máme úplně stejný jako Američané,“dodala Jana Prausová, předsedkyn­ě České onkologick­é společnost­i.

Ubývá nádorů tlustého střeva Významný rozdíl je však v tom, že Češi – na rozdíl od Američanů – stále kouří hodně a zákaz v hospodách zde začal platit teprve nedávno. „Taky se u nás začíná mluvit o tom, že bude hrát roli nekuřácký zákon, ale ještě to není tak dlouhá doba. Dá se ale už říct, že kuřáků je míň a nádorů závislých na kouření ubylo,“dodala Prausová.

Faktem je, že čtyři z pěti případů rakoviny plic jsou způsobeny kouřením, avšak vdechování tabákového dýmu neškodí jen plicím. Kuřácký zlozvyk se podílí i na rozvoji dalších zhoubných nádorových onemocnění. Úmrtnost na rakovinu v USA v letech 1975 až 2016 (počet úmrtí na 100 000 osob)

Mezi nejčastějš­í patří karcinomy dutiny ústní a hltanu, hrtanu, jícnu, nosu a nosních dutin, žlučníku, slinivky, ledvin, jater, žaludku, střeva, vaječníků a děložního čípku. Kromě toho existují výzkumy, které potvrzují vliv kouření na vznik leukemie nebo rakoviny prsu.

Vznik rakoviny přitom závisí na mnoha faktorech, mohou to být jak dědičné předpoklad­y, tak špatný životní styl.

Pozitivní zprávou je především to, že se v Česku za posledních deset let snížila úmrtnost na nádory tlustého střeva a konečníku o třetinu. Méně je i nově odhalených nádorů. „U kolorektál­ního karcinomu je patrný pokles a lze věřit, že v tom hraje velkou roli fakt, že se začal dělat screening, tedy vyšetření

Počty úmrtí na rakovinu v Česku v letech 1965 až 2015 zdravé populace a záchyt časných stádií, která dopadají lépe. Už to není stěžejní zabiják, i když pořád má u mužů i u žen významnou roli,“doplnila onkoložka Prausová.

Víc hrozí jen nemoci srdce

Pro Čechy i pro Američany je rakovina až zabijákem číslo dvě. Nejčastějš­í příčinou úmrtí v obou zemích jsou choroby oběhové soustavy, jako jsou cévní mozková příhoda, infarkt myokardu, ischemická choroba srdeční či kornatění tepen.

Na jejich vzniku se podílí nedostatek pohybu, tučná strava, dlouhodobý stres, obezita, alkohol, kouření či nedostatek spánku. Umře na ně 40 procent Čechů a 45 procent Češek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia