Lidové noviny

Žalobce chce pro Ratha 2,5 roku navrch

-

PRAHA Státní zástupce Jiří Pražák včera Krajskému soudu v Praze navrhl, aby bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi uložil za přijímání úplatků za zmanipulov­ané veřejné zakázky Středočesk­ého kraje a krajských nemocnic trest vězení nejméně na devět a půl roku. Pro spoluobžal­ované – bývalou šéfku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra Kotta – žádá v takzvané druhé větvi korupční kauzy 8,5 roku vězení. Pro ústřední trojici případu chce žalobce souhrnné tresty.

Za přijímání úplatků a manipulace s tendry v první části kauzy je už soud poslal loni pravomocně za mříže. Rath i další obžalovaní vinu odmítli. Spolu s bývalým hejtmanem a manželi Kottovými je v případu obžalováno ještě šest lidí, například generální ředitel stavební firmy Metrostav Pavel Pilát. Tomu navrhuje státní zástupce uložit pětiletý nepodmíněn­ý trest. Firma by podle jeho návrhu měla zaplatit 25 milionů korun a měla by být deset let vyloučena z účasti na veřejných zakázkách.

Pražák uvedl, že pro obžalované požaduje přísné tresty. „Výše slíbených a převzatých úplatků se pohybovala v řádech desítek milionů korun. Jednalo se o zakázkách za stovky milionů,“prohlásil. Dodal, že pokud se lidé nezačnou bát trestů za korupci, nemůže být nikdy vymýcena. Chce, aby soud také nechal Kottovým a Rathovi propadnout celý majetek a aby jim uložil i zákazy činnosti. Pilátovi navrhuje peněžitý trest 1,5 milionu korun a zákaz působit ve vedení firem.

Rath a Kottovi si podle žalobce domlouvali úplatky za zmanipulov­ání tendrů za stovky milionů na nákup sanitek pro středočesk­ou záchrannou službu, rekonstruk­ci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboles­lavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. Obžalovaní chtěli podle vyšetřovat­elů přes 60 milionů korun. Obdrželi však 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie.

Obžalovaní se podle spisu dopustili trestných činů přijetí úplatku, podplácení či zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Obžaloba se týká kromě Metrostavu i dalších společnost­í.

Rath si od počátku října odpykává sedmiletý trest, který mu pražský vrchní soud uložil za korupci při výběrovém řízení na rekonstruk­ci zámku Buštěhrad. Manželé Kottovi jsou ve vězení na šest let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia