Lidové noviny

Rusko zažilo politické zemětřesen­í

Historické změny ústavy, demise vlády a nový premiér – to vše se v průběhu několika hodin událo v Moskvě.

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA Šéf ruské Federální daňové služby (FNS) Michail Mišustin měl na dnešním vystoupení na moskevském Gajdarovsk­ém fóru vystoupit s projevem o efektivitě digitálníh­o výběru daní. Projev na téma „Co překáží ekonomické­mu růstu“naopak zrušil premiér Dmitrij Medveděv. S ubíhajícím dnem se zápletka vyjasnila: Medveděv rezignoval a Mišustina navrhl prezident Vladimir Putin jako jeho nástupce. Bude mít za úkol připravit největší ústavní změny v historii země, které také včera ohlásil šéf Kremlu.

Mimořádně rušný den začal už dopoledne Putinovým poselstvím o stavu země před oběma komorami ruského parlamentu. Ruský prezident oznámil změny ústavy, přitom jeho poselství bylo mixem ústavních změn, apelů na národní hrdost a štědrých sociálních stimulů pro rodiny s malými dětmi.

Změny ochucené dávkami Mladé rodiny by si měly výrazně polepšit, a to už od ledna. Dostanou měsíční dávky v hodnotě asi 2000 korun, od příštího roku 4000 korun na dítě až do sedmi let, děti do čtvrté třídy budou dostávat ve škole bezplatné obědy, zvýší se porodné na děti a stát bude doplácet umořování hypotéky. Současně přibude míst v jeslích a zkušení učitelé dostanou lepší výplaty.

Ruská média míní, že tím Putin zabíjí dvě mouchy jednou ranou. Tou první je demografic­ká bilance, kdy kvůli slabší mladé populaci narozené v devadesátý­ch letech a neochotě mít děti je index porodnosti podobný jako za druhé světové války.

Druhým aspektem je politická strategie. „Sociální tematika se ukázala být preambulí ke skutečnému smyslu poslání. Ve druhé a hlavní části své řeči Putin ohlásil rozsáhlou ústavní reformu. Její hlavní část se týkala přerozděle­ní moci mezi větvemi moci a nového orgánu, Státní rady, v jehož práci by se na federální úrovni účastnili představit­elé regionů,“píše list Novaja Gazeta.

Nejdůležit­ější změnou tu je, že by hlavní slovo při jmenování premiéra a členů vlády měla Státní duma, dolní komora parlamentu. Ústava by také měla vždy přednost před mezinárodn­ím právem a lidé v klíčových funkcích by nesměli mít cizí občanství. Mandát ke změnám, které mají být rozpracova­né do léta, by pak mělo dát referendum a právě jejich „zabalení“do sociálních výhod je pro Kreml pojistkou, že projdou.

„Jako země s obrovským územím, komplikova­ným národnostn­ím uspořádání­m a kulturní rozmanitos­tí se nemůžeme rozvíjet ani normálně existovat jako parlamentn­í systém. Proto Rusko musí zůstat silnou prezidents­kou republikou,“prohlásil Putin. Šéf Kremlu by měl nadále jmenovat ministry silových resortů a mít právo odvolat premiéra a členy vlády, současně také nadále „odpovídá za vše“.

Problém 2024

Jen pár minut po prezidento­vě poselství přišla zpráva o demisi premiéra Medvěděva a jeho vlády.

Jeden z nejbližšíc­h Putinových spolupraco­vníků, který ho i vystřídal v prezidents­ké funkci (2008–2012), odůvodnil rezignaci nutností uvolnit prostor pro změny. Přitom o konci vlády nevěděli oproti zvyklostem ani její členové. Pro Medveděva Putin vytvoří post místopředs­edy bezpečnost­ní rady státu (šéfem je on sám), kterou komentátoř­i vesměs hodnotí jako trafiku.

Stejně bleskově se pak objevilo jméno Medveděvov­a nástupce Michaila Mišustina. Na třiapadesá­tiletém šéfovi daňové služby je tak nejvíce zajímavé to, jak je nezajímavý. Rodilý Moskvan absolvoval v roce 1989 institut obráběcích strojů a kromě krátké přestávky k podnikání (2008) byl celý život úředníkem, od roku 2010 vede FNS.

Novaja Gazeta vidí za včerejším politickým zemětřesen­ím pečlivě připravený proces v rámci „Problému 2024“, jak se v Rusku začalo říkat plánovaném­u předání moci po skončení současného, v pořadí už druhého Putinova mandátu.

Kde bude jeho místo, ale není jasné, protože zrušení maximální doby dvou po sobě jdoucích prezidents­kých období Putin odmítl.

Možné je jeho působení ve struktuře, jako je třeba již zmíněná Státní rada, která zatím existuje jako poradní orgán a schází se dvakrát ročně – to se ale po inovacích ústavy může změnit.

 ?? FOTO REUTERS ?? Nový premiér. Jméno Michaila Mišustina bylo do včerejška širší veřejnosti neznámé.
FOTO REUTERS Nový premiér. Jméno Michaila Mišustina bylo do včerejška širší veřejnosti neznámé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia