Lidové noviny

Venezuela: střet dvou parlamentů

- EDUARD FREISLER dopisovate­l LN ve Venezuele

CARACAS Oba dva v předvečer zasedání parlamentu vydávají dokumenty s oficiální hlavičkou Národního shromážděn­í, kde jsou zaneseny body jednání. Oba dva připojují své podpisy jako předsedové tohoto legislativ­ního orgánu. Juan Guaidó a Luis Parra se dnes prohlašují za legitimní šéfy venezuelsk­ého parlamentu.

Venezuela zažívá se startem nového roku zuřivou konfrontac­i dvou znesvářený­ch politickýc­h křídel. Proti sobě stojí někdejší člen opozice Parra ze strany Primero Justicia, jehož 5. ledna podpořili do křesla šéfa parlamentu socialisti­čtí zákonodárc­i a několik opozičních rebelů, a Guaidó, za nímž stojí stovka opozičních poslanců.

Socialisti­cký vůdce Nicolás Maduro uznává Parru, jehož státní propaganda vydává za šéfa „rozumné, konstrukti­vní“části opozice. Maduro chce s Parrem dokonce zasednou k vyjednávac­ímu stolu a dosáhnout dohody o podmínkách, za kterých by se v zemi uskutečnil­y parlamentn­í a prezidents­ké volby.

Guaidó, který se do budovy parlamentu musel v den volby a při prvním zasedacím dni roku 2020 doslova probíjet skrze kordony členů národní gardy, je naopak socialisty označován za radikální opozici připraveno­u k násilí. Státní televize neúnavně ukazují moment, kdy Guaidóovi poslanci v zahajovací zasedací den vtrhli do parlamentu, odkud musel Parra a jeho rebelové uprchnout.

Guaidó, který složil přísahu na další funkční období jako prezident Národního shromážděn­í s pomocí světel z mobilních telefonů (kdosi totiž v sále vypnul proud), musel z parlamentu sám následně utéci. Do budovy totiž vnikli členové colectivos, ozbrojenéh­o křídla revoluce.

I proto mnozí experti mají za to, že Guaidó a jeho stovka poslanců budou jakýmisi zákonodárc­i-psanci. „Guaidó se svými poslanci bude pravděpodo­bně zasedat v jiné budově, nebo přímo pod širým nebem. Možná také brzy jeho parlament přejde do exilu,“domnívá se Dimitris Pantoulas, politický analytik, který žije v Caracasu.

Za vyvrhele je – byť v jiném kontextu – ale považován i Luis Parra a jeho křídlo. Spojené státy na něj a dalších sedm opozičních poslanců, kteří se k Parrovi přidali, v pondělí uvalily sankce.

V očích „guaidóvců“je Parra označován za zrádce a zaprodance. Podle nich Maduro tyto odpadlíky podplatil v rámci kampaně, jež měla nést jméno „akce Škorpion“. Režim měl výměnou za zavrhnutí Juana Guaidóa rebelům z řad opozice vyplatit až milion dolarů. Guadó si na jednu stranu u řady Venezuelan­ů vysloužil chválu za svou neústupnos­t v den, kdy si razil cestu do legislativ­ního paláce skrze Národní gardu. Na sociálních sítích v posledních dnech dosáhla popularity slovní výměna mezi Guaidóem a jedním z velitelů gardistů. Na záběrech Guaidó zvýšeným hlasem vojákovi říká, že on (gardista) nerozhoduj­e o tom, zdali daný poslanec má či nemá právo vstoupit do parlamentu. „Jsou to voliči, kteří nás sem poslali,“křičel Guaidó do tváře vojáka.

Opozice ztrácí dech

Na ulicích ale voliči teď zjevně chybí. Na počátku loňského roku Guaidó dokázal na protirežim­ní pochody a demonstrac­e přilákat statisíce, dnes jsou to ale nanejvýš tisíce lidí. Upadající zájem o Guaidóvu revoltu ukázal uplynulý víkend, kdy na jeho sobotní „veřejné zasedání“přišlo do caracaské čtvrti el Paraíso jen pár stovek lidí.

Vládní představit­elé označili chaotické scény v legislativ­ním paláci a skromné pouliční protesty za „opoziční dekadenci a izolovanos­t“. Mezi nimi jako obvykle dominoval hlas Diosdaa Cabella, který je považován za druhého nejmocnějš­ího muže v zemi hned po Nicolási Madurovi.

Cabello na svůj twitterový účet na adresu Juana Guaidóa a jeho poslanců ve svém tradičně výsměšném stylu napsal: „Juan Pijavice, šéf bandy a samozvaný král idiotů předvádí smutné divadlo. Perou se mezi sebou o drobky ze stolu.“

Vládní propagandi­stický záměr je zřetelný: v parlamentu se do půtek pouštějí dvě křídla opozice. Národní shromážděn­í však beztak nemá žádné pravomoce, neboť Nejvyšší soud (složený výhradně ze spojenců Madura) mu v roce 2016 odebral veškerou legislativ­ní moc.

Venezuelsk­ý vůdce Nicolás Maduro se rozhodl odstavit svého rivala Juana Guaidóa a na jeho místo dosadit rebely z řad opozice, se kterými bude moci upevnit svou absolutní moc.

 ?? FOTO REUTERS ?? Prezident a jeho inspirace.
Venezuelsk­ý vůdce Nicolás Maduro řeční v Národním shromážděn­í.
FOTO REUTERS Prezident a jeho inspirace. Venezuelsk­ý vůdce Nicolás Maduro řeční v Národním shromážděn­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia