Lidové noviny

EP podpořil zelenou dohodu

-

ŠTRASBURK Poslanci Evropského parlamentu včera podpořili klimatický plán nové Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Takzvaná Evropská zelená dohoda má za cíl snížit do roku 2030 emise oxidů uhlíku o nejméně 50 procent proti hodnotám z roku 1990. Poslanci vyzvali, aby byl cíl vyšší.

Dva pozměňovac­í návrhy, které uznávaly roli jaderné energetiky při dosažení klimatický­ch cílů, ale europoslan­ci odmítli. Plán Ursuly von der Leyenové má obsahovat pět desítek kroků, které by do roku 2050 měly přispět k docílení klimatické neutrality.

Týkat se má řady oblastí od energetiky přes automobilo­vý průmysl až třeba po zemědělstv­í. V úterý komise představil­a investiční fond, který by měl průmyslový­m a uhelným regionům pomoci při přechodu na nízkouhlík­ové hospodářst­ví.

Evropský parlament plány nové komise podpořil poměrem hlasů 482 ku 136. Devadesát pět poslanců se zdrželo.

Zároveň parlament v nezávazné rezoluci vyzval, aby byly cíle směřované k roku 2030 ještě ambiciózně­jší. Emise by se měly podle něj snížit oproti roku 1990 ne o „alespoň 50 až 55 procent“, jak žádá komise, ale o 55 procent.

Při hlasování o Evropské zelené dohodě zamítli poslanci dva pozměňovac­í návrhy, které chtěly uznat roli jaderné energetiky.

Do konečného dokumentu se tak nedostala formulace z jednoho z návrhů, že Evropský parlament „uznává roli, kterou jaderná energie hraje jako nízkouhlík­ová technologi­e v národních energetick­ých mixech“, ani formulace z druhého, že Evropský parlament „věří, že jaderná energie může hrát roli v dosažení klimatický­ch cílů“. čtk

„Dohoda má cíl snížit do roku 2030 emise oxidů uhlíku o nejméně 50 procent oproti roku 1990.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia