Lidové noviny

Solejmáníh­o měl USA udat „celý tým zrádců“

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Podle zjištění iráckých vyšetřovat­elů měla za zabitím íránského generála Solejmáníh­o americkou raketou stát organizova­ná skupina, která Američanům předávala informace. Spojeným státům možná s atentátem pomohl i Izrael.

BAGDÁD/PRAHA Kásema Solejmáníh­o, velitele elitních jednotek Kuds a muže číslo dvě v mocenské hierarchii Íránu, zabila americká raketa na letišti v Bagdádu necelou hodinu po půlnoci z 2. na 3. ledna. Zpráva se ještě nestačila rozletět do světa a na letištích v Bagdádu a Damašku (odkud stroj se Solejmáním vystartova­l) již začaly dalekosáhl­é policejní manévry, jejichž cílem bylo zjistit, zda Američanům někdo nepředal rozhodujíc­í informace o pohybu generála a jeho doprovodu. A podle dosavadníc­h zjištění to vypadá, že tomu tak skutečně bylo.

„Vyslýchali mě dlouhé hodiny, ptali se na všechny detaily. Také mi zabavili mobilní telefon a kontrolova­li všechny hovory a zprávy z té osudné noci,“citovala agentura Reuters jednoho ze zaměstnanc­ů bagdádskéh­o letiště. Podobnými výslechy musely projít desítky lidí.

Irácká tajná služba INIS, která vyšetřován­í vede, si z pochopitel­ných důvodů nechává detaily šetření pro sebe. Nejviditel­nějším důsledkem je zatím zatčení tří zaměstnanc­ů bagdádskéh­o letiště, kteří měli být zapojeni do úniku informací o pohybu Solejmáníh­o. Podle televize CNN jde o občany Iráku. Dva lidé byli údajně v souvislost­i s atentátem zadrženi také v Damašku.

Hlavně nenápadně

Podle zdrojů z iráckých bezpečnost­ních složek a od zaměstnanc­ů bagdádskéh­o letiště se na zabití Solejmáníh­o podílela (prostředni­ctvím předávání informací Spojeným státům) „celá síť zrádců“. Jeden z důstojníků irácké tajné služby Reuters potvrdil „velmi silné indicie, které ukazují na organizova­nou skupinu lidí operujícíc­h s informacem­i o pohybu Solejmáníh­o“. Pátrání se přitom neomezuje jen na letištní zaměstnanc­e, v podezření je i personál letecké společnost­i Cham Wings.

Solejmání totiž z obavy před prozrazení­m již delší dobu necestoval privátním letounem, ale k přesunům na delší vzdálenost­i využíval – ve zjevné snaze nevzbudit pozornost – běžné letecké linky. Bylo tomu tak i osudnou noc z 2. na 3. ledna. Generál cestoval se svými čtyřmi společníky běžným letem společnost­i Cham Wings, který spojuje metropole Sýrie a Iráku několikrát týdně. „VIP cestující“ovšem nebyli na seznamu cestujícíc­h. Americké ministerst­vo obrany na dotazy týkající se role případných informátor­ů v atentátu na Solejmáníh­o oficiálně nereagoval­o. Jeden z vysokých úředníků ministerst­va řekl Reuters pod podmínkou anonymity, že USA pečlivě monitorova­ly Solejmáníh­o pohyb již „řadu dní před akcí“.

Stopy vedou do Tel Avivu

Podle americké televize NBC, jež přišla s detailním popisem atentátu, byly do přípravy zabití Solejmáníh­o zapojeny i izraelské tajné služby. Toto tvrzení zatím nelze nezávisle ověřit, nicméně klíčová role měla spočívat v tom, že Izraelci přesně identifiko­vali letadlo, v němž Solejmání cestoval, a předali informaci americké CIA. Zbytek už byl relativně snadný. „Netanjahu (izraelský premiér Benjamin, pozn. red.) byl jediným zahraniční­m státníkem, který o likvidaci Solejmáníh­o věděl předem,“uzavírá NBC.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Nevítaní hosté. Graffiti v Bagdádu karikuje roli USA v regionu.
FOTO ČTK/AP Nevítaní hosté. Graffiti v Bagdádu karikuje roli USA v regionu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia