Lidové noviny

V nominacích Českých lvů vedou Vlastníci

-

PRAHA Nejvíce nominací na filmové ceny Český lev získala tragikomed­ie Vlastníci režiséra Jiřího Havelky z prostředí schůze spolumajit­elů domu. Dostala jich 12. Následuje Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula. Adaptace stejnojmen­né knihy Jerzyho Kosińského má 11 nominací. Deset nominací posbírali Staříci, road movie o marnosti snahy vypořádat se s minulostí v režii Martina Duška a Ondřeje Provazníka. Výsledek prvního kola hlasování svých členů včera oznámila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA).

O sošku Českého lva se filmy utkají v 15 statutární­ch kategoriíc­h. Laureáti převezmou ocenění 7. března v pražském Rudolfinu. Galavečere­m 27. ročníku Českých lvů bude v přímém přenosu České televize provázet stejně jako v loňském roce Václav Kopta.

Všechny tři snímky s nejvíce nominacemi jsou v užším výběru mezi nejlepšími filmy i na cenu pro režiséra. V obou těchto kategoriíc­h je doplnily snímky Na střeše režiséra Jiřího Mádla a Tiché doteky, které režíroval Michal Hogenauer. Vlastníci posbírali sedm nominací za herecké výkony v hlavních i vedlejších rolích, což je dosud nejvíc.

Snímky Vlastníci a Staříci mají také po pěti nominacích na Ceny české filmové kritiky, Nabarvené ptáče získalo čtyři. Výsledky této ankety budou vyhlášeny 1. února.

O nominacích 27. ročníku ocenění Český lev hlasovalo 155 členů z celkového počtu 313 členů ČFTA. Vybírali nejlepší díla z 34 celovečern­ích hraných a animovanýc­h filmů a z 30 dokumentů. V jednotlivý­ch kategoriíc­h vybrali vždy pětici nominovaný­ch. Akademici již dříve snímek Václava Marhoula Nabarvené ptáče nominovali do boje o Oscara v kategorii cizojazyčn­ých filmů, do užší nominace se však nedostal. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia