Lidové noviny

Víc než o hudbu nám šlo o příběhy

- ONDŘEJ BEZR

Od minulého týdne vysílá ČT art každý pátek nový dokumentár­ní seriál Příběhy českého jazzu. Jeho hlavním tvůrcem je Martin Kratochvíl, sám známý český jazzový muzikant a skladatel.

LN Protagonis­tou prvního dílu byl Jiří Stivín. To znamená, že chronologi­cky nepostupuj­ete.

Ne, naše vyprávění stojí čistě na příbězích: „Máš příběh – budeš tam. Nemáš příběh – nebudeš.“Úplně ignorujeme posloupnos­t dílů, ty se mohou pustit v jakémkoli pořadí. A časovou návaznost do značné míry ignorujeme i uvnitř každého dílu, skáčeme volně v čase. Obvykle se televizní kamera dívá z hlediště na pódium. My se díváme na pódium ze zákulisí. Koukáme „pod sukně“, směřujeme do intimnější­ch sfér, snažíme se zjistit, co lidi hnalo k jazzu, co je přimělo k umělecké tvorbě. Hudba je v tomhle našem vidění vlastně až na druhém místě.

LN Takhle to bylo vymyšlené od samého začátku?

Ano, ale „cestou“se samozřejmě záměry hodně měnily. U desátého, patnáctého dílu už víte, co funguje dobře, co hůře. Museli jsme vždycky najít správný balanc mezi příběhem a hudbou. Aby se z některého dílu nestala jen drbárna.

LN Otevřeli se všichni oslovení muzikanti tomuto plánu?

Jeden díl se jmenuje Češi za oceánem, je o Janu Hammerovi, Miroslavu Vitoušovi, Jiřím Mrázovi, Lacovi Déczim a Ivě Bittové. Ale zrovna Jan Hammer je hodně uzavřený, nikam nejezdí, nenechá se nafilmovat. Já už měl dokonce objednanou letenku do Ameriky, že ho poletím natočit, a on mi do telefonu velice přátelsky sdělil, že to neakceptuj­e, že nechce být vůbec vidět.

LN Kam jste zašli historicky nejdál?

Do padesátých let, k bigbandům – Brom, Vlach, Krautgartn­er. Musím se přiznat, že jsem celý život byl takový revolucion­ář, že jsem na všechnu tuhle hudbu koukal skrz prsty. Ale teď jsem naprosto změnil názor. Dodatečně se musím omluvit všem, kterým jsem celý život tuhle starší muziku vykreslova­l v černých barvách. Tohle období byl totiž velký hudební vzmach, je neuvěřitel­né, že to probíhalo pod dohledem komunistů. Jak ti chlapi hráli! A točili to do dvou stop – neuvěřitel­né! Dneska si můžete pomoci padesáti stopami, když něco neladí, doladí se to digitálně, když je něco rytmicky vedle, tak se to v počítači střihne. Nic takového ale tihle staří mistři neměli a za to před nimi smekám.

LN Proč jste nezohledni­li i meziválečn­ou českou scénu? Určitě by tam ani nebyla nouze o silné příběhy. Napadá mě třeba Jaroslav Ježek, Jiří Traxler nebo E. F. Burian.

Původně jsme jeden takový díl zamýšleli, ale přímých svědků už je bohužel velmi málo a nakonec jsme ho vyřadili.

LN V titulcích stojí, že se jedná o „dokumentár­ní seriál Martina Kratochvíl­a“. Jaká přesně tedy byla vaše úloha?

Já jsem byl někdy v roli scenáristy, většinou režiséra, občas i kameramana. Největší práci na seriálu ale odvedl Lexa Guha, bez něj by ten seriál vůbec nevznikl. Měl roli rešeršéra v televizním archivu. Vždycky, když mi od něj přišla zásilka k nějakému tématu, ukázalo se, že je vlastně úplně zbytečné psát nějaký scénář. Ten se vyloupl sám od sebe právě z těch archivních záznamů.

LN Je počet 22 dílů definitivn­í?

Oproti jiné nerežimní muzice, jako byl folk nebo bigbít, měl za totality jazz tu výhodu, že byl považován za „hudbu utlačované­ho černého lidu“a tudíž se ho točilo mnohem víc. Čili kvalitního materiálu ještě zbývá pořád opravdu hodně a případné pokračován­í není vyloučeno. To ale nezáleží jenom na nás.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Autor i protagonis­ta. M. Kratochvíl seriál vymyslel a jako muzikant je také jeho aktérem.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Autor i protagonis­ta. M. Kratochvíl seriál vymyslel a jako muzikant je také jeho aktérem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia